Megvan a világ legrégebbi rizsföldje


a világ legrégebbi rizsföldje
Olvasási idő: < 1 perc

Régészek több mint 8 ezer éves rizsföldet találtak Kelet-Kínában, így minden valószínűség szerint ez az eddig ismert legrégebbi rizstermesztő terület a Földön.

a világ legrégebbi rizsföldjeAz eddigi legkorábbi konkrét rizstermesztésre utaló bizonyíték 7000 évvel ezelőttről származott a zheijiangt tartomány alsó Jangce mellett fekvő Hemudu falujából Kínából. A most talált 100 négyzetméteresnél némileg kisebb rizstáblát az úgynevezett hancsingi újkőkori romok szomszédságában azonosították még 2015 novemberében – tájékoztatta a Hszinhua hírügynökséget a Csiangszu tartományi Nanking Múzeum régészeti intézetének munkatársa.

Egy április végi szemináriumon több mint 70 egyetemi, régészeti kutató és muzeológus együttesen vitatta meg a romok feltárásához kapcsolódó felfedezéseket. Ők jutottak arra a következtetésre, hogy az eddig legrégebbi rizsföld nyomára bukkantak. Fontos támpontot jelentett számukra, hogy megszenesedett rizsszemeket is kiástak, s ezek alapján állapították meg azt is, hogy a területet visszatérően rizstermesztésre használták. Azt is megfejtették, hogy a rizsföldet hajdanán különböző alakú darabokra osztották, s közülük néhány 10 négyzetméternél is kisebb volt.

a világ legrégebbi rizsföldjeLin Liu-ken, a régészeti intézet igazgatója elmondta, a kínaiak körülbelül 10 ezer évvel korábban kezdtek a rizsföldek művelésébe és erre utaló megszenesedett rizsszemeket már találtak, de a megmaradt ősi rizsföldek még ezeknél is ritkábbak.

A rizs a búza után a második legfontosabb növényi táplálék, melyet a világ lakosságának fele fogyaszt. Főleg, mert ez a távol-keleti országok egyik fő tápláléka. A világ összes vetésterülete ma már eléri a 150 millió hektárt. Egyes rizsteraszok ma már turisztikai látványosságnak is számítanak és nagy érdeklődésnek örvendenek (Longji, Yuanyang, Jiabang, Yunhe stb.).

Címlapfotó: Thierry BornierPrevious Egyedülálló hallássegítő műtét Szegeden
Next Újonnan felfedezett bogár - Csubakka a neve

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × kettő =