Újonnan felfedezett bogár – Csubakka a neve


Újonnan felfedezett bogár - Csubakka a neve
Olvasási idő: < 1 perc

Csubakkának kereszteltek el egy Pápua Új-Guineában felfedezett röpképtelen bogarat,

Újonnan felfedezett bogár - Csubakka a nevemert annak a testét borító sűrű, szőrszerű kinövések a kutatókat a Csillagok háborúja-filmek szőrős vukijára emlékeztették.

A müncheni Állami Zoológiai Gyűjtemény, a Pápua Új-Guinea-i Egyetem és a karlsruhei Természettudományi Múzeum szakemberei, Matthew Van Dam, zoológus vezetésével, négy új ormányosbogárfajt azonosítottak a Pápua Új-Guinea fennhatósága alá tartozó Új-Britannia szigeten és eredményeikről a ZooKeys című folyóiratban számoltak be. A kutatókat jó ideje foglalkoztatta a gondolat, hogy miért nem észlelték még a fajokban gazdag Trigonopterus bogárnem egyetlen képviselőjét sem a szigeten, holott a Pápua Új-Guineának is otthont adó Melanézia – Óceánia egy földrajzi és etnokulturális régiója a Csendes-óceán nyugati részén, Ausztráliától északra – más területei bővelkednek ezekben a bogarakban.

Mostanáig mindössze a Pápua Új-Guineához tartozó Bismarck-szigeteken azonosították a Trigonopterusok egy faját – írta a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál. A kutatók végül 18 bogarat találtak a sziget erdőségeiben, majd négy fajba sorolták a példányokat. A Trigonopterus chewbacca névadójával ellentétben nem rendelkezik nagy méretekkel, mindössze 2,78-3,13 milliméter hosszú. Teste fekete, lábai és csápjai rozsdabarnák, de szerintünk ezek egyáltalán nem emlékeztetnek Han Solo hű cimborájára, Csubakka ennél sokkal szőrösebb volt.

De az, hogy a híres filmsorozat karaktereiről neveznek el újonnan felfedezett állatokat egyáltalán nem ritkaság, hiszen a Yoda purpurata egy mélytengeri féreg, Han Solo egy kihalt trilobita, Aptostichus sarlaac egy aknászpók-féle, a Tetramorium jedi egy madagaszkári hangya, a Darthvaderum egy ausztrál atka-féle, a Polemistus Csubakka egy darázs.Previous Megvan a világ legrégebbi rizsföldje
Next Szkíta ékszer és avar kovácsműhely

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt + nyolc =