Příbramit – az új cseh ásvány


Příbramit - az új cseh ásvány
Olvasási idő: < 1 perc

A příbramit nevet kapta az az új ásvány, melyet cseh geológusok 2007-ben találtak a Příbram melletti uránbányák közelében.

Příbramit - az új cseh ásványAz ásványt az Új Ásványok Nemzetközi Szakbizottság a közelmúltban Stockholmban megtartott ülésén hivatalosan is elismerte és jóvá hagyta – közölte Josef Velfl, a příbrami Bányászati Múzeum igazgatója. Az ásvány egy darabját Pavel Škácha, a příbrami múzeum geológusa fedezte fel az egyik uránbánya törmelékei között. Az elemzések, amelyekbe a prágai nemzeti múzeum és a cseh tudományos akadémia szakértői is bekapcsolódtak, kimutatták, hogy eddig ismeretlen ásványról van szó, amely egyebek között rezet, antimont és szelént tartalmaz. A parányi kövecskének ezüst-barnás, fémesen csillogó színe van és csak mikroszkóp alatt látható. Nevével az ásvány a 130 éves příbrami Bányászati Múzeum előtt is tiszteleg.

A múzeum tavaly fordult a stockholmi nemzetközi szakbizottsághoz, hogy ismerje el a příbramitot új ásványnak és vegye fel a hivatalos jegyzékbe. Ez a napokban meg is történt. Josef Velfl szerint csak a névvel voltak bizonyos gondok, mert a bizottság több tagja sem tudta azt kiejteni. Ennek ellenére a végső szavazáskor a világ minden tájáról érkezett bizottság húsz tagja közül 17-en megszavazták a příbramit elnevezést.

Aki többet szeretne tudni, annak érdemes július 3-án ellátogatnia a příbrami Bányászati Múzeumba, mert a jelmezes bányászati felvonulás mellett az ásványról is többet megtudhat.Previous A környezetünk betegít meg bennünket
Next Megmentett műkincsek

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 4 =