Szkíta ékszer és avar kovácsműhely


Szkíta ékszer és avar kovácsműhely
Olvasási idő: < 1 perc

Egy különleges szkíta ékszer és egy avar kovácsműhely maradványai is előkerültek Kecskemét-Hetényegyházán, az északi elkerülő út befejező szakaszát megelőző próbaásatások során.

Szkíta ékszer és avar kovácsműhelyKét helyszínen összesen négy korszak emlékei kerültek felszínre a kecskeméti Katona József Múzeum munkatársainak feltárása során. Az egyik legkülönlegesebb lelet egy, a Krisztus előtti VI. századból származó szkíta ékszer: az eredetileg bronzból öntött spirálcsüngőt aranylemezzel borították. A lelet azért nagyon különleges, mert a múzeumnak korábban nem volt hasonló ékszere, de a megyében is csak egy-két darab ismert.

Hasonlóan egyedi a VII.-VIII. századi avar falu maradványai között felfedezett kovácsműhely. A Duna-Tisza-közén eddig ugyanis még nem sikerült hasonló emléket feltárni. Az avarokról régóta tudjuk, hogy nagyszerű fémművesek voltak, hiszen sírjaikból számos szépen megmunkált vas-, bronz- és aranytárgy került elő, de a műhelyeik nyomát ritkán találni. Egy összeomlott kemence darabjai, a nagyméretű vasbucák maradványai és a melléktermékek azonban egyértelmű bizonyítékai a kovácsmesterséget űzők műhelyének.

Sikerült feltárni egy, a II. század végéről származó szarmata település nyomait is. Számos római kerámia, amforák és festett edények darabjaira leltek a múzeum munkatársai. Ezek mind borral tele érkeztek ide a Fekete-tenger mellől, a korabeli élénk kereskedelem bizonyítékaiként. Egy, a XI-XII. századra tehető Árpád-kori település maradványai azért érdekesek, mert a lelőhely közvetlen közelében az 1980-as években végzett ásatások során már feltártak egy korabeli templomot. A most felfedezett településrészlet az egykori Hetény falu emlékét őrzi. Ugyanitt sikerült feltárni egy XVI-XVII. századi tanya nyomait is, vermekkel, kúttal és korsókkal.

A szakemberek nemsokára befejezik a próbaásatásokat, amennyiben az időjárás nem hátráltatja a munkát. A leletek alapján a korszakok pontos meghatározásával tervezik meg a teljes feltárás költségeit és várható idejét.

Fotó: Ujvári SándorPrevious Újonnan felfedezett bogár - Csubakka a neve
Next Római kori kereskedőhajó rakományát hozták a felszínre

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy − öt =