Római kori kereskedőhajó rakományát hozták a felszínre


Római kori kereskedőhajó rakományát hozták a felszínre
Olvasási idő: < 1 perc

Izraeli búvárrégészek felszínre hozták egy 1600 éve elsüllyedt római kori kereskedőhajó rakományát az egykori kikötőváros, Cezárea partjainál.

Római kori kereskedőhajó rakományát hozták a felszínreAz utóbbi 30 év legértékesebb kincseit találták meg – közölte az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA). A műtárgyakat két búvár véletlenül fedezte fel a tenger fenekén áprilisban, majd a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapjának beszámolója szerint azonnal értesítették a régészeket. Nyomukban búvárrégészek ereszkedtek alá a megjelölt helyen, majd számos meghökkentően ép állapotban lévő bronztárgyat találtak. A kincsek közt volt egy a római napistent megörökítő gyertyatartó, egy a holdistent, Lunát ábrázoló szobor, afrikai rabszolga fejét formázó gyertyatartó, valamint egy vízhordóedény töredékei.

Római kori kereskedőhajó rakományát hozták a felszínreEzen a területen egy évvel ezelőtt római aranypénzeket is találtak, a leletek Jakov Sarvít, a tengeri régészetet vezető szakember szerint rendkívüli szépségükön túl történelmi szempontból is különösen fontosak. A nyomok alapján úgy vélik, hogy az i. sz. 4. században viharba kerülhetett a kikötő bejáratánál egy fémeket szállító hatalmas római kereskedőhajó, amely később széttört a sziklákon. A helyszínen talált törött fémhorgonyok alapján a szakértők arra következtettek, hogy annak idején megpróbálták megállítani a hajót a viharos tengeren, de a hullámok ereje eltörte a horgonyokat. A tengerfenéken évszázadokon át homok lepte a bronztárgyakat, ezért kiváló állapotban maradtak fenn. A pénzérméken lévő képmások az i. sz. 337-ig uralkodó Nagy Konstantin római császárra utalnak, aki eleinte a Római Birodalom nyugati, majd keleti felén is uralkodott és elfogadott vallássá tette a kereszténységet.

Római kori kereskedőhajó rakományát hozták a felszínre

Római kori kereskedőhajó rakományát hozták a felszínrePrevious Szkíta ékszer és avar kovácsműhely
Next Magyarországra hoznák a kozmikus fület

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 − hat =