Mikroszkopikus tengeralattjárók a gyomorban


Mikroszkopikus tengeralattjárók a gyomorban
Olvasási idő: 2 perc

Mikroszkopikus tengeralattjárók a gyomorbanEz az új mikroszkopikus méretű műszer a gyomorsavat használja fel üzemanyagként működéséhez, miközben semlegesíti azt.

Mindeközben hatóanyagokat bocsát ki magából, hogy visszaállítsa a gyomor pH-értékét az optimális szintre. A tudósok az Angewandte Chemie című újságban mutatták be az első hallásra inkább sci-finek tűnő eljárást, ami így a gyomorproblémák kezelésére alkalmas legújabb megoldás. A technika alapja egy proton-vezérelt mikromotor, ami pH-függő polimer bevonattal van ellátva és gyógyszerek szállítására használható.

Bár a gyomorsav az emésztés egyik legfontosabb alkotóeleme és elpusztítja a gyomorba került kórokozókat is, sajnos romboló hatása is lehet például a szájon át alkalmazandó pH-érzékeny gyógyszerekre, beleértve a fehérje alapú gyógyszereket és néhány antibiotikumot. A pH-függő polimer bevonat ellenáll a gyomorsavnak és megvédi a szállított gyógyszereket, így azok a belekben fejthetik ki hatásukat.

De például, ha a gyógyszert a gyomorban kell aktiválni, mint például gyomorfekély, vagy Helicobacter pylori baktériumfertőzés ellen alkalmazott gyógyszer esetén egy protonpumpa-gátlóval aktiválódik a gyomorban, annak érdekében, hogy blokkolja a savtermelést. Ám, a hosszútávú alkalmazást követően néhány mellékhatás (fejfájás, hasmenés, fáradtság, továbbá bizonyos súlyos esetekben szorongás, depresszió, vagy izom betegség) jelentkezhet a betegeknél.

Liangfang Zhang és Joseph Wang vezetésével, a san diego-i Californiai Egyetem (La Jolla, USA) csapata egy újszerű megközelítést ismertetett,

mely egyidejűleg alkalmas a gyomorsav semlegesítésére, a mellékhatások nélküli kezelésre, illetve eleget tesz a tökéletes szállítási mechanizmusnak és csak akkor bocsátja ki a megfelelő rakományát, amikor a pH-szint ehhez éppen megfelelő.

Ahhoz, hogy elkészüljön a motor, a 20 µm magnézium gömböt bevonnak egy arany nanoréteggel, majd a hatóanyagot egy pH-érzékeny polimerbe ágyazzák. Mivel a gömbök egy vékony üveg felületen fekszenek a bevonó művelet közben, egy apró ponton a magnézium bevonat nélkül marad, ahol később, a gyomorban egy elektrokémiai reakció jelentkezik: a protonok fogynak, magnézium ionok formálódnak és apró hidrogéngáz buborékok szabadulnak fel, melyek képesek a szerkezet motorjának meghajtására. A mozgás hatékonyan keveri a gyomor tartalmát, ami a reakció gyors végbemenetelét eredményezi. Kevesebb, mint 20 perccel a szerkezet megérkezte után, a gyomor és környéke elér egy semleges pH-értéket, a polimer feloldódik és felszabadítja a hatóanyagot. Ezen kívül a propulzió növeli a szerkezet gyomor nyálkahártyáján történő penetrációját, ami növeli a gyógyszer gyomorban eltöltött idejét.

A mikromotor biokompatibilis és biztonságosan használható a gyomorban. Nem befolyásolja a gyomor működését és a normál pH-értéket 24 óra alatt állítja helyre.Previous Talajminőség-kutató kiválósági központ
Next Sötét energia nélkül is megérthető a táguló univerzum

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × kettő =