Lapidaris-kő – új kegyeleti szolgáltatás


Lapidaris-kő új kegyeleti szolgáltatás - TUDOMÁNYPLÁZA
Olvasási idő: < 1 perc

A világon egyedülálló magyar fejlesztésű kegyeleti szolgáltatás jelent meg Budapesten.

A szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a temetőben barangolva a látogató okostelefonja segítségével a sírhelybe épített úgynevezett Lapidaris-kő segítségével megismerje, lejátssza az elhunyt videóját. Megjelenhetnek a kedvenc fotók, az élettörténet és így teljesebbé válhat az emlékezés.

Azért az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy QR (Quick Response) kódok segítségével az egyes sírokba beágyazott kövekről az elhunytról, néhány dán temetőben, további információt, szöveget, hangot és videót is találhatunk.

Berencsi Máté és Simon András fejlesztők szerint a történelmi sírok esetében mindez több mint kegyeleti szolgáltatás. A kegyeleti szolgáltatás kár egyfajta kegyeleti történelemóra is lehet a szolgáltatás segítségével, ami információ a következő generációk számára. A Lapidaris-kő alapja egy földrajzi helyzettől és időbeliségtől független elhunyt-adatbázis, ahol a regisztrált és feltöltött személyek egyedi adatlapja található meg.

Ide csak hiteles dokumentumok bemutatása után tölthet fel adatokat a kegyeleti jogok kezelője. Ezeket az adatokat jeleníti meg az okostelefon a sírhelybe épített szerkezet (ami egy porcelán és egy chip lényegében) segítségével. A Lapidaris bemutatóján megjelent egyházi képviselők közül Százvai László református lelkész azt hangsúlyozta, hogy a gyász feldolgozásának fontos része az emlékek megőrzése, így a Lapidaris szép és hasznos kezdeményezés. Főleg azért, mert a régi korok emberei természetesebb módon élték meg egy-egy szerettük elvesztését és a tőle való búcsút. A XXI. század embere nehezebben dolgozza fel a veszteséget.

A Lapidaris kínálta lehetőség segíti a gyász feldolgozásának folyamatát. Máté Csaba görögkatolikus parókus lelkész azt emelte ki, hogy a Lapidaris a megemlékezést segítve rendkívül sokat jelenthet a hozzátartozók számára.

 Previous Lustaság és maradiság vezetett a Homo erectus kihalásához
Next Szokatlanul meleg lesz 2022-ig

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 − 4 =