Szokatlanul meleg lesz 2022-ig


Szokatlanul meleg lesz 2022-ig - TUDOMÁNYPLÁZA
Olvasási idő: < 1 perc

A legutóbbi három év volt a legmelegebb Földünkön az időjárási feljegyzések XIX. század végi kezdete óta.

De a kutatók előrejelzése szerint a megszokottnál is sokkal melegebb lesz az időjárás 2022-ig. Francia és brit kutatók egy új előrejelzési rendszer adatai alapján arra figyelmeztettek, hogy nagyobb lesz az esély a szélsőséges hőmérsékletek kialakulására és az időjárás még a globális felmelegedésen alapuló klímamodellek által előre jelzettnél is melegebb lesz a következő öt évben.

A franciaországi Országos Tudományos Központ (CNRS) szakemberei és a Southamptoni Egyetem kutatói nem a hagyományos szimulációs technikákat használták előrejelzésük elkészítéséhez, hanem elkészítettek egy számítógépes statisztikai módszert a XX. és XXI. század klímaszimulációinak kutatására, amely megbízható előrejelzéseket nyújt a földfelszíni és a tengerfelszíni átlaghőmérsékletek alakulásáról.

A modell figyelembe veszi egyebek között a földfelszíni átlaghőmérsékletet alakító olyan tényezőket, mint az üvegházhatású gázkibocsátás, az aeroszolok jelenléte a levegőben, valamint az időjárás természetes változékonysága, amelyet nehéz előrevetíteni.

Az új módszer szerint a földfelszíni átlaghőmérséklet abnormális melegedése azért valószínűsíthető, mert kicsi az esélye a nagy hidegeknek. A jelenség még szembeszökőbb lesz a tengerfelszíni hőmérsékletek esetében, mivel nagy a hőségek valószínűsége, amik bizonyos körülmények között megnövelik a trópusi vihartevékenységet.

A módszer jelenleg csak globális átlagokra alkalmazható, de a kutatók tovább akarják fejleszteni, hogy regionális előrejelzéseket is készíthessenek, és a hőmérsékleti előrejelzések mellett a csapadékot és a szárazságot is képesek legyenek ily módon megbecsülni. 

Jelenleg a globális átlaghőmérséklet egy Celsius-fokkal magasabb az iparosodás előtti időszakhoz képest, és 0,17 Celsius-fokkal növekszik évtizedenként. A 2015. decemberi párizsi klímacsúcs résztvevői vállalták ugyan, hogy 1,5 Celsius-fokon belül tartják a globális felmelegedést az iparosodás előttihez képeset, egyre több kutatás jelzi azonban, hogy a klímacsúcson vállalt kötelezettségek nem elégségesek, a Föld 3 Celsius-fokos felmelegedés felé tart az évszázad végéig.Previous Lapidaris-kő - új kegyeleti szolgáltatás
Next Az agy elnyomja a bosszúállást?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 3 =