Egy japán újítás javíthatja az időjárás-előrejelzéseket és életeket menthet


Olvasási idő: < 1 perc

A Himawari-8 időjárási műhold adatait a Riken tudományos intézetében lévő szuperszámítógéppel párosították és ez a projekt javíthatja az időjárás előrejelzést.

Emellett, a kutatók szerint, lehetővé teheti, hogy életmentő figyelmeztetéseket adjon a természeti katasztrófák előtt vagy szélsőséges időjárási körülmények között. A projekt az első olyan fotometriai, infravörös sugárzási fénysűrűségre vonatkozó adat, amelyet a felhőborítás alatt álló területek időjárási modelljének modellezésére használnak.

Takemasa Miyoshi szerint a Himawari-8 olyan nagy méretű adatokat küld, amelyek korábban nem voltak elérhetők. A modellező rendszer lehetővé teszi a meteorológusok számára, hogy felmérjék a felhők csúcsának magasságát, amely adatok fontos információkat tartalmaznak más tényezők, többek között a szél, a hőmérséklet és a nedvességtartalom becslésére a légkörben.

Az olyan eseményeknél, mint a hurrikánok és a tájfunok, az előrejelzők által hagyományosan használt földi és légellenőrző monitorok megbízhatatlanok vagy elérhetetlenek lehetnek. 

A Himawari-8 10 perces időközönként továbbítja az új adatokat, támogatva a naprakész képet, amely segítséget jelent az időjárás előrejelzőknek, akik így az emberek számára tudnak segíteni a megfelelő időben kiadott evakuálási figyelmeztetésekkel. Ez azért is bír nagy jelentőséggel, mert a természeti katasztrófákkal szemben az idősek és a fogyatékkal élő emberek számára is elegendő időt kellene biztosítani, ha ki kell üríteniük otthonukat.

Természetesen több tesztre van szükség ahhoz, hogy bizonyítani tudják a rendszer hosszú távú pontosságát és potenciális gyengeségeit, mielőtt felhasználásra kerül. Ráadásul még nem számszerűsíthető, mennyire jobb a rendszer a hagyományos előrejelzési módszerekhez képest.

Egy japán újítás javíthatja az időjárás-előrejelzéseket

 Previous A betegség, amely majdnem elpusztította az aztékokat
Next Magyar eredmény forradalmasíthatja az autóipari tervezőeszközök tesztelését

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 + tíz =