Ómagyar Mária-siralom – programajánló a Győri Könyvszalonra


Ómagyar Mária-siralom – programajánló a Győri Könyvszalonra
Olvasási idő: 2 perc

A 20. Győri Könyvszalon (2021. november 19-21.) keretében mutatkozik be Mező Tibor, az Ómagyar Mária-siralom szövegkönyve című kötetével.

A Győrben három napig tartó rendezvénysorozat keretében öt helyszínen száznál is több esemény várja majd az érdeklődőket. Egyet azonban mindenképpen ajánlunk! 2021. november 20-án (szombaton) a Győri Nemzeti Színház Nagyszínpadán 14 órától rendhagyó könyvbemutató lesz biblioterápia keretében. Mező Tibor, az Ómagyar Mária-siralom szövegkönyve című kötete nem kevesebbre vállalkozik, minthogy elemezve az ÓMS versritmusát, bemutassa ezt a csodás reneszánsz művet. Továbbá fontos elmondanunk, hogy a szerző a kötetben összefoglalta az elmúlt 100 év legjelentősebb nyelvészeti eredményeit, amelyek a szöveggel felfedezése óta történtek. Hasonmás költői alkotása, a szabályos időmértékes versritmussal pedig az ÓMS megzenésítését segíti elő.

Az Ómagyar Mária-siralom szövegkönyvének ismertetése rendhagyó könyvbemutatónak számít, mert biblioterápia keretében is bemutatják. Vásáry Tamás karmester, Mező-Vinnai Zita, valamint a Győri Nemzeti Színház tagjainak közreműködésével. A mű felolvasása előtt Dr. Szentgyörgyi Rudolf, az ELTE egyetemi adjunktusa értékeli a könyv egyes részleteit, majd miután a vers teljes szövege elhangzott, a színpadon a szereplők biblioterápiás csoporttá alakulnak át. Egyrészt azzal a céllal, hogy betekintést nyújtsanak egy ilyen foglalkozás működésébe, másrészt, hogy ezáltal a hallgatóságot is hozzá segítsék az alkotás mélyebb megértéséhez. A könyvbemutató és kapcsolódó rendezvénye ingyenesen látogatható. Az adományozni kívánó közönségnek azonban lehetősége nyílik a könyvet megszerezni egy V.I.P. csomag megvásárlásával, amivel a Vásáry Tamás által alapított Gyermekhíd Alapítványt is támogatni lehet.

Az Ómagyar Mária-siralom az első fennmaradt, magyar nyelvű versemlékünk.

XXI. századi szépirodalmi megfogalmazásban sem könnyű olvasmány, viszonylag kevesen ismerik, gyakran tévesztik össze a Halotti beszéddel. Mező Tibor kötetének célja, hogy ez megváltozzon, és minél többen érdeklődjenek a nemzeti ereklyénk iránt. Fontos, hogy megemlékezzünk róla, mert idén felfedezésének 100 éves évfordulója van.

Mező Tibor arra is felhívja a figyelmet, hogy „a vers ritmussal rendelkezik, csakúgy, mint a zene. De az Ómagyar Mária-siralomban a metrumot eddig még senki nem tudta találóan elemezni. Új felfedezés, hogy minden versszaka önálló ritmikai egység, azaz más lesz a ritmus versszakpáronként. Az erről szóló – a tudományos megfigyelések és költői tapasztalatok alapján íródott – 140 oldalas szakkönyvet az osztrák Novum Publishing Kiadó gondozza.” A történet pedig folytatódik, mert az ÓMS centenáriumát 2023-ban izgalmas rendezvénysorozattal tervezik megünnepelni és Vásáry Tamás karmester közreműködésével az újólag komponált zenét elő szeretnék majd adni. Részletes információkat a későbbiekben érdemes majd keresni a honlapjukon.

Irodalom mindenkinek

A 2021. november 19-21. között zajló Győri Könyvszalon a vidék legjelentősebb könyves rendezvénye, egy olyan komplex kulturális esemény, amelynek középpontjában az irodalom áll. Felvonultatja a könyvpiac újdonságait, figyelemmel kíséri és bemutatja a régió irodalmi értékeit. Továbbá színvonalas programokat kínálva, egy teljes hétvégére a könyvek világába invitálja a közönséget. Az idei Könyvszalon kiemelt célja, hogy minél szélesebb társadalmi rétegeket szólítson meg, különös tekintettel az ifjúságra és a családokra. Számukra bőséges programválasztékot is kínál a könyvfesztivál három napja, ahol a rendezvények többségét az érdeklődők ingyenesen látogathatják, a kiállítók által hozott könyveket pedig jelentős kedvezményekkel vásárolhatják meg.Previous Az oroszországi Holtak városa, Dargavs
Next Tudta-e, 440 olyan fafaj van, aminek kevesebb mint 50 egyede maradt?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 4 =