Az egerek arckifejezései érzelmek széles skáláját mutatják


Az egerek arckifejezései érzelmek széles skáláját mutatják
J. Kuhl - MAX PLANCK Neurobiológiai Intézet
Olvasási idő: 1 perc

A fülek, a bajusz és az orr finom mozgása jelezheti az egerek örömét, félelmét és fájdalmát,

legalábbis ezt gondolják egy új kutatás szerint. Gépi tanulási eszközökkel kutatók megbízhatóan detektálták az egereknél az öröm, a félelem, a fájdalom és más alapvető érzelmi kifejeződéseket. Az eredmények egyfajta tereptérképet, útmutatót nyújtanak azok számára, akik szeretnék látni, hogy az érzelmek, mint például az öröm, a megbánás és az empátia hogyan nyilvánul meg állatoknál. 

Nadine Gogolla neurológus, a németországi Martinsriedben található Max Planck Neurobiológiai Intézet és munkatársai egerek élményeit vizsgálták, azzal a céllal, hogy megfigyeljék a különféle érzelmek megnyilvánulását. A cukros víz élvezetet váltott ki, a farok sokkja fájdalmat váltott ki, a keserű kininvíz undort, a lítium-klorid befecskendezése kellemetlen rossz közérzetet, egy olyan hely pedig, ahol korábban sokkolták az állatokat félelmet keltett. Minden egyes érzelmi megnyilvánulást nagysebességű videokamerák rögzítettek. Figyelve a finom mozgásokat, koncentrálva például az egerek fülére, orrára, bajuszára és az arc más részeire.

Gogolla szerint a megfigyelők általában láthatják, hogy valami történik az egér arcán. Ám ezeket a finom vonásokat érzelmekre lefordítani nagyon nehéz, „különösen egy képzetlen ember számára”.

A gépi tanulási technikák szépen kezelik a variációkat. A módszerek képesek voltak észlelni azokat a finom arcmozgásokat is, amelyek jó vagy rossz tapasztalatokkal járnak. Például, egy egér arcán, amely cukros vizet iszik – és feltehetően örül annak –, a fülek előre mozdulnak, de közben a test felé lehajlanak, az orr pedig lefelé a száj felé mozdul. A keserű kinint kóstoló egér egyenesen visszahúzza a fülét, az orr pedig kissé hátraugrik.

Más elemzések kimutatták, hogy az egerek agyában az idegsejtek aktivitása is különféle érzelmeket váltott ki. Ezek a sejtek a szigetkéregben helyezkednek el, amelyről tudjuk, hogy az emberi érzelmekben is részt vesz.

Az agyi tevékenység és az arckifejezések közötti kapcsolatok betekintést nyerhetnek az érzelmek neurális alapjáról és arról, hogy mi zajlik olyan rendellenességekben, mint a szorongás.Previous Járványellenes intézkedések
Next A húsvéti kalács története, eredete

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × egy =