Elektronikus műtéti napló


Elektronikus műtéti napló
Olvasási idő: < 1 perc

Az egészségügyi intézmények számára előírt jogszabályi dokumentációs kötelezettség magába foglalja a műtétek során keletkezett adatok rögzítését.

Ilyenek például a beteggel, a beavatkozással, a műtétet végző team-mel és a beavatkozás időtartamával kapcsolatos  információk is. A PTE Klinikai Központban a jelenleg általánosan használt papíralapú, kézírással vezetett műtéti napló kiváltására egy egységes adattartalmú, elektronikus műtéti naplót fejlesztettek ki a szakemberek.

Az elektronikus műtéti napló egy szigorú feltételek mentén fejlesztett rendszer.

Kötött adatbeviteli szabályai biztosítják a pontos időpontrögzítést a műtőbe való beérkezéstől és az anesztézia kezdetétől, egészen a műtét befejezéséig. Az e-műtéti napló használata támogatja a műtői kihasználtság optimalizálását, a hatékonyság növelését is a műtétek kezdési és befejezési ideje, az anesztézia, a betegcsere ideje, a takarítás vagy az átállás miatt keletkező műtéti holtidő rögzítésével. Ezeknek az információknak az ismeretében, szükség esetén, lehetőség nyílik  a folyamatba történő beavatkozásra.

A valós idejű elektronikus rögzítési mód az adattartalom egységesítésén túl az adatok elemezhetőségére és a rendelkezésre álló humánerőforrás hatékonyabb kihasználására is lehetőséget ad. Az alkalmazás mobil (okostelefon, tablet) és asztali eszközről egyaránt elérhető. De belépni és szerkeszteni természetesen csak a szükséges kóddal rendelkező orvos vagy asszisztens tud.

„A PTE KK Janus Pannonius Klinikai Tömb műtőiben a több mint egy éve bevezetett alkalmazás már kézzel fogható, pozitív változásokban is megnyilvánul. Ugyanis a kimutatott inaktív műtői idők csökkentésével sikerült javítani a műtői kihasználtságot” – hangsúlyozta Sebestyén Andor, a Klinikai Központ elnöke.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK), a PTE Kancellária Egészségügyi Gazdálkodási Igazgatóság és a PTE Informatikai Igazgatóság munkatársai által fejlesztett és bevezetett elektronikus műtéti napló-alkalmazás elnyerte a Magyar Kórházszövetség által kiírt Jósa István Kórházszervezési Innovációs Díjat is 2020-ban.Previous Ellenállóbb lehet a koronavírus, mint gondolták
Next Magyarország első lombikborjai

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 5 =