Világszínvonalú műtői monitor


Világszínvonalú műtői monitor
Olvasási idő: 2 perc

Az altatásos műtétek során használt izomlazítók hatásainak pontos megfigyelésére alkalmas monitort fejlesztett ki

a Debreceni Egyetem (DE) aneszteziológiai és intenzív terápiás klinikája, valamint az amerikai Mayo klinika közreműködésével a svéd Senzime cég.

Fülesdi Béla egyetemi tanár, a debreceni klinika igazgatója szerint az új műszer a műtét végén pontosan jelzi, mikor képes a beteg önállóan lélegezni. A visszatérő izomerőt jelző monitor használatával pedig jelentősen növelhető a betegbiztonság.

A klinikán tíz éve alakult meg az izomlazítók biztonságos alkalmazását kutató munkacsoport, és öt éve dolgoznak együtt a Mayo klinika kutatóival a műszerfejlesztés terén. A visszatérő izomerőt jelző monitor kifejlesztésébe az amerikai klinika, illetve a cég kezdeményezésére kapcsolódtak be.

Sorin Brull, a Mayo klinika professzora tájékoztatásából megtudható, hogy az altatásos műtétek során az altatószerek és a fájdalomcsillapítók mellett az izomműködés kiiktatásához szükséges gyógyszereket, úgynevezett izomrelaxánsokat használnak. Ezáltal a műtét elején biztonságosabb a lélegeztetéshez szükséges cső behelyezése. A műtét során pedig nem jelentkeznek a sebészi beavatkozást zavaró akaratlan mozgások.

A TetraGraph nevű műszer egyebek mellett pontosan jelzi azt a fázist a műtét végén,

amikor a beteg már képes légzéstámogatás nélkül, önállóan lélegezni. Az amerikai professzor szerint az új műszer elsősorban azért versenyképes, mert az eddig használtaknál jóval gyorsabb, mintegy 20-30 másodperc a beállítási ideje és a könnyen kezelhető az orvosok számára, ami jelentősen növeli a betegbiztonságot.

Az ötéves magyar-amerikai-svéd kooperáció idején a debreceni klinikán számos mérést végeztek a készülékkel műtéti és műtéten kívüli körülmények között. Majd a betegágy melletti vizsgálatok eredményei alapján a gyártó jelentős fejlesztéseket hajtott végre a készüléken.

Pia Renaudin, a svéd Senzime vezérigazgatója örömmel konstatálta, hogy a készülék nemrég megkapta az Európai Unió forgalmazási engedélyét. Így klinikai alkalmazását több európai országban is megkezdték, és az amerikai orvostechnikai engedélyeztetés is folyamatban van.      

A mostani fejlesztés azért is jelentős, mert a betegbiztonságot javító innovatív monitor olyan eszköz, amely megfizethető, gyakorlatilag egy számítógép áráért – kétezer euróért – beszerezhető. A klinikán jelenleg három ilyen monitort használnak, de további műszerek beszerzése is várható, hiszen összesen 47 műtőben altatnak.Previous Díjat nyert kutatásával Dr. Raposa László Bence az Egyesült Államokban
Next Március 15-ei hosszú hétvége legjobb programjai

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 − négy =