Elképesztő fényképek


Elképesztő fényképek
Olvasási idő: 3 perc

Elképesztő fényképek a világ körül, amikről el sem hinnénk, hogy nem „Photoshoppoltak”.

Az élet néha különleges dolgokat tud produkálni, és szerencsés esetekben ezeket meg is tudjuk örökíteni. Legyen akár természeti képződmény, vagy emberi alkotás, a végeredmény bámulatos. Erre hoztunk néhány példát, olyan képek által, amik nem estek át utólagos változtatásokon. A fotó szerkesztés-manipulálás művészete legalább olyan ősi, mint maga a fényképezés. A képek módosítása nem a Photosoppal kezdődött, már a sötét szobában is munkálkodtak a negatívok összevágásával, tintával, festékkel, ecsettel és dupla expozícióval, hogy más eredményt kapjanak, mint az eredeti fotó. Ezek a képek semmi nemű utómunkát nem igényeltek, hiszen önmagukban is lélegzetelállítóak.

Elképesztő Fényképek-Salar De Uyuni
Salar De Uyuni

A világ legnagyobb só síksága Bolíviában. Ez a 10582 négyzetkilométer kiterjedésű só mező a tenger szint felett 3656 méterrel helyezkedik el az Andok hegyvonulatai között. A só ezen a területen 11 rétegben, és néhol 120 méteres vastagságban rakódott le, mint egy 64 milliárd tonnányi mennyiségben. A helyet sósivatagként is emlegetik, hiszen száraz éghajlat uralkodik a térségben. Napközben az átlag hőmérséklet a 40 C°-ot is elérheti. Ugyanakkor bizonyos időszakokban néhány centiméteres víz lepi el a tájat, ami ezt a csodálatos tükörhatást adja.

Elképesztő fényképek-A Schönbrunn Park fái
Schönbrunn Park fái

A parkban mérnöki pontossággal és elég drasztikusan metszik a fákat, ennek eredményeként olyan hatást keltenek, mintha két dimenziós vetületek lennének. A park a Schönbrunn Kastélyhoz tartozik, ami egy barokk stílusú császári kastély Bécs Hietzing kerületében. A kastélyt a XV. században építették, de végeleges formáját csak 1780-ra érte el. Mára már a világörökség részének nyilvánították.

Elképesztő fényképek-Lebegő hajó
Lebegő hajó

Ezt a lélegzetelállító optikai csalódást a Pelagie Szigeteknél kapták lencse végre Szicíliában. A jelenség a természet csodájának köszönhető, ugyanis olyan kristály tiszta a víz, hogy a csónak tengerfenékre vetülő árnyéka is tökéletesen látható. Az illúzió alapja, hogy ránézésre úgy tűnik, mintha az árnyék a víz felszínén lenne, innen a lebegés látszata.

Elképesztő fényképek-Lenticular (lencseszerű) felhők
Lenticular (lencseszerű) felhők

A lencsefelhőkre méltán hihették régebben, hogy földönkívüli jelenséggel állnak szemben, formájuknak és méretüknek köszönhetően. Pedig ez nem is annyira ritka jelenség. Leginkább hegyvidékek környékein alakulnak ki. Jellegzetességük, hogy nem mozognak (álló felhők), ugyanis a hegyekbe ütköző és így felfelé áramló levegő lehűl, és kicsapódik belőle a nedvesség. Így míg a felhő egyik oldalán a gáz elkezd süllyedni, a másik oldalán a vízcseppek elpárolognak, ezért az álló hullámnak csak a csúcsa jelentkezik felhő formájában. Ennek van egy veszélyes „testvére” a guruló felhő, ami nagy viharokkal, esetleg tornádó kialakulásával is járhat.

Elképesztő fényképek-Zhangye Danxia Nemzeti Park
Zhangye Danxia Nemzeti Park

Ez a „zsírkrétával rajzolt” színes táj a Zhangye város közelében elhelyezkedő Daxia Nemzeti Park, ami Kína Gansu tartományában található. Kutatások szerint körülbelül 100 millió évvel ezelőtt a térséget víz borította. Az élénk színeket a mészkő, a homokkő, és a víznek köszönhető korrodálódás adja, míg a formákat és a rétegek ilyesfajta elkülönülését az állandó tektonikus földmozgások. Ezeket a természeti tulajdonságokat egyszerre egy helyen csak itt, a Danxia Nemzeti Parkban találhatjuk meg a világon.

Elképesztő fényképek-Lebegő villanyoszlop
Lebegő villanyoszlop

Az eset az Oroszországi Linevo faluban történt, ahol a hagyományokhoz híven tarlót égettek, annak reményében, hogy a felhevült és hamu lepte földterület termékenyebbé válik a következő időszakra. Ennek a hagyománynak esett áldozatul ez a villanyoszlop, és további 80 ház a faluban. A kép érdekessége, hogy nem húzza magával a kábeleket, mert valószínűleg elég nagy része égett el ahhoz, hogy a vezetékek is megtudják tartani a súlyát.

Elképesztő fényképek-Hausmann ház
Hausmann ház

Ez a különös épület Párizsban található az 5. Gergely sugárúton (George V Avenue). Az épületet Georges Eugéne Hausmann (1809-1891) báróról nevezték el, aki III. Napóleon császár uralkodása (1853-1870) alatt munkálkodott Párizs látképén. A kép láttán méltán hihetnénk, hogy erősen effektezett. Az igazság az, hogy majdnem. Ugyanis a 2007-es renoválás során egy trompel’oeil (szemet becsapó) stílusú vásznat feszítettek az épület oldalaira, ami elfedte a munkálatokat.

Elképesztő fényképek-Farakás az út alatt?
Farakás az út alatt?

Első ránézésre talán nem is tudjuk értelmezni a képet, ugyanis tökéletesen becsapja a szemünket. Amit a képen látunk az nem más, mint egy hatalmas rakás fa és annak tükröződése egy tócsában. Érdekesség, hogy a használt módszer elnevezése illik a fotó témájához, ugyanis a kép „tűlevelű refrakció” technikával készült.

Elképesztő fényképek-Viktor&Rolf Tavaszi/Nyári Divatbemutató 2010
Viktor & Rolf  Tavaszi/Nyári divatbemutató 2010

A képen Anja Rubik modellt láthatjuk egy igen különös ruhaalkotásban. Első ránézésre úgy tűnik, a hölgyet ketté vágták, de szerencsére ez nem így történt. A szemből készült fotón tisztán láthatjuk, hogy középen a ruha egy fekete, testhez simuló anyagból készült, így bizonyos szögből, megfelelő háttérrel egy igen hatékony optikai csalódás okozója.

Elképesztő fényképek-Könyv Szobor
Könyv Szobor

Ez a könyvfolyamot ábrázoló alkotás Alicia Martin nevéhez fűződik. A madridi művésznő nem használt könyvek százaiból alkotott folyamai Európa-szerte felbukkannak. A képen látható alkotása a „Biografies” nevet kapta, mely szülőhazájában, Madridban található. A szobor belsejében egy fém tartóvázat helyezett el, amely helyükön tartja a könyveket. A művésznőnek több hasonló szürreális alkotása is van könyvekből, egy alkalommal például egy óriási fánkot készített a nyomtatott irodalmi alkotásokból.Previous New York templomai
Next Karácsonyi Guiness Rekordok a világ körül

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 4 =