Elektronikus orr


Elektronikus orr
Olvasási idő: < 1 perc

Vírusok kimutatására is alkalmas lehet az „elektronikus orr.

Különleges érzékelőt, úgynevezett „elektronikus orrot” fejlesztettek a Moszkvai Mérnökfizikai Intézet (MIFI) nemzeti atomkutató egyetem munkatársai.

Az elején lévő kerek nyílás miatt  távolról egy vetítőre emlékeztető, nem túl nagy berendezés, amelyen több mint tíz éven át dolgozott három kutató fizikus, Alekszandr Csisztyakov, Gennagyij Kotkovszkij és Artyom Akmalov. A robbanószerek kipárolgásának felismerésére és azonosítására alkalmas szerkezet a világon egyedülálló és más hasonló készülékekénél sokkal nagyobb pontossággal mér.

Gyakorlatilag bármilyen robbanószert képes érzékelni, a salétromtól egészen a hexogénig, amelyet csak csekély kipárolgás jellemez. Éppen ezért ez az anyag eddig nemcsak a detektorokat, hanem még a keresőkutyákat is nehéz feladat elé állította. A kifejlesztett berendezés különlegessége abban áll, hogy lézert bocsát ki a vizsgálandó tárgyra, aminek következtében nő az abban lévő anyagok kipárolgása, így a levegőben mérhető koncentrációjuk is.

A készülék a robbanószereken kívül más anyagok, például vírusok kimutatására is alkalmas. Így alkalmazható például a biokémiában. Az „elektromos orr” ugyanis akár a kórokozókat, vírusokat is képes a levegőben már távolról azonosítani. Igaz, ehhez át kell programozni, de ezen már dolgoznak a kutatók.

A szaratovi állami műszaki egyetem tudósai a Karlsruhe Technológiai Intézet (Németország) és a Manas Egyetem (Kirgizisztán) kollégáival együtt szintén kidolgozták az elektronikus orrképzés hatékony módszerét. Az elektronikus orr kompakt szagfelismerő eszköz a vegyszerek széles köréhez. Az egyszerű gázérzékelőkkel ellentétben nemcsak meg tudják különböztetni a keverékeket, hanem megőrzik az új szagokat is, a mesterséges intelligencia rendszerekkel történő képzésnek köszönhetően.

A tudósok 30 éve próbálnak hatékonyan működő elektronikus orrokat létrehozni.
 
 
 
 Previous Ki kap nagyobb sugárzást: egy csernobili felszámoló vagy egy űrhajós?
Next A kutyáknál is létezik időskori szelektív hallás

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 − 12 =