Magyar startupok győzelme Ausztriában


Magyar startupok győzelme Ausztriában - TUDOMÁNYPLÁZA
Olvasási idő: 2 perc

Két magyar startup alkotta csapat összetett győzelmet aratott a rangos Pioneers hackathon-on.

A győztes csapatot a MaxWhere részéről Persa György és Budai Tamás, míg a REACH Solutionstől Beke Zoltán és Bojkó Balázs képviselte. Felkészülésüket Dr. Galambos Péter, a MaxWhere CTO-ja koordinálta. A mérnökversenyen a 17 csapatból álló nemzetközi mezőnyben Ausztriában a REACH Solutions és a MaxWhere közös csapata a kategóriagyőzelmen kívül összetettben is első helyezést ért el a november 12-14. között Linzben megrendezett Ipar 4.0 és digitalizációs versenyen, mely a hasonló rendezvények között az egyik legrangosabbnak számít Európában.

A hackathon formátum egy 48 órás verseny, ahol előre ismertetett kihívást kell megoldaniuk a csapatoknak. De az ehhez szükséges adatokat és a részletes követelményeket csak a verseny kezdetekor kapják kézhez. A versenyt záró bemutatón prezentálják az elkészült prototípusokat, melyet rangos szakmai zsűri értékel.

A linzi hackathon négy kategóriája közül a REACH-MaxWhere csapata egy 3-dimenziós digital twin (digitális ikerpár) megoldást készített el a TGW Logistics cég számára. A megoldásban 3D virtuális térben bejárható a raktár modellje, és egy logisztikai robot mozgása látható, mellyel a robot és a hozzá tartozó szállítószalag hibáit lehet felderíteni, vizualizálni és előrejelezni.

A TGW kategória eredményét kihirdető Martin Rausch, a TGW Logistics ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a „REACH-MaxWhere megoldása kimagaslott a többi közül, mert lenyűgöző látványt nyújtott” a raktár és berendezéseinek 3D bemutatásával és a digitális ikerpárral kapcsolatos összes elvárást teljesítette.

Lisa Höllenbacher, a Pioneers hackathon egyik szervezője az összetett győzelem kihirdetésekor kiemelte: hihetetlen, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen szintű megoldást fejlesztett a REACH-MaxWhere, mely nem csak a TGW Logistics számára vonzó, hanem a többi kategóriát biztosító cégek számára is.

A REACH Solutions az okos gyár gerincét – vagyis egy IoT platformot – fejlesztő startup. A Big Data és Machine Learning technológiákon alapuló megoldás lehetővé teszi a gyárakban a komplex működés elemzését és előrejelzését, ezzel hatékonyabbá téve a gyártást.

A MaxWhere 3D és 2D tartalmak közös térben történő megjelenítésre alkalmas keretrendszert fejleszt, amely virtuális terek, bennük robotok, gépek bemutatására, ezeknek a térben való mozgatására használható többek között oktatási- és szemléltető céllal – a digitális ikerpár követelményeinek megfelelően. Úgy tudjuk, hogy több magyar egyetem használja már a MaxWhere-t és a külföldi egyetemeken pedig jelenleg tesztelések folynak. Előadások prezentálására használják leginkább, de művészek, festők, kiállítók is megkedvelték, és egyre több virtuális térben bejárható kiállítás megvalósítását kérik külső megrendelők. Három tárlat már el is készült, és további ötven fog megjelenni év végéig a Hungarian Electrographic Art égisze alatt. Az egyetemi oktatásban csak a Széchenyi István Egyetemen több száz tantárgy kerül fel a MaxWhere segítségével a VR-learning rendszerbe.

A csapat nyereménye egy egyéves együttműködés a Pioneers technológiai start-up központjával, mely a cégek európai piachoz jutását és befektetők bevonását segíti. Ezen felül a REACH-MaxWhere elnyerte a TGW Logistics pénzdíját és folytathatja a céggel való együttműködést a digitális ikerpár kifejlesztésében.

 Previous Bővül a PTE Orvostudományi Kara
Next A dohányzás visszaszorítása

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat − öt =