Bővül a PTE Orvostudományi Kara


Bővül a PTE Orvostudományi Kara - TUDOMÁNYPLÁZA
Olvasási idő: 3 perc

Magyarország Kormánya a Modern Városok Program részeként közel 25 Mrd forint összeggel támogatja a Pécsi Tudományegyetemet.

A támogatás célja az intézmény versenyképességének erősítése, az oktatási és szolgáltatási portfolió fejlesztése, a külföldi hallgatói létszám növelése és az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítása.

A Modern Városok Program keretében megvalósuló Általános Orvostudományi Kar Új Oktatási és Kutatási Épületének alapkőletétele ünnepélyes és innovatív keretek között történt. Dr. Bódis József oktatásért felelős államtitkár, dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora, dr. Páva Zsolt polgármester, Jenei Zoltán kancellár, dr. Nyitrai Miklós orvoskari dékán és Peresztegi Imre, a ZÁÉV vezérigazgatója rendhagyóan különleges alapkövet helyezett el. 

Az alapkő kivitelezése a PTE 3D Központjában készült, 3D nyomtatással, utalva egyrészt a technika és tudomány összefüggéseire, másrészt, a felnagyított emberi szövet struktúrára emlékeztető felület az egyetem és környezetének viszonyát, a kapcsolódások fontosságát szimbolizálja.

Az Új Oktatási és Kutatási Épület okkal a program nagyberuházása, hiszen bruttó 10,669 Mrd forint összegből egy új 12 000 négyzetméteres szárnnyal bővül az orvoskar.

A fejlesztés eredményeként új terek szolgálják az oktatási és a tanulási feltételeket, bővül a meglévő skill laboratórium eszközparkja, a legkorszerűbb diagnosztikai és terápiás eszközök beszerzése révén orvosi csúcstechnológiák biztosítják a képzés hátterét. Bővül a hallgatók vonzásához és megtartásához szükséges szolgáltatási infrastruktúra, valamint teljes körű ingatlanracionalizálás valósul meg, amely kiterjed a zöldfelületekre (a campus belsejében lévő hatalmas központi pihenőpark átalakul és nyitottá válik), közlekedésre és parkolási lehetőségekre az új épülettömb alatt (304 parkolóhely, 160 biciklis tárolóhely) is.

Az épület tervezését több XXI. századi intézmény inspirálta. A szintenkénti „open lab” architektúra és az épület kialakítása, a Janelia Research Campus (Howard Hughes Medical Institute, USA) és az új Max Planck kutató épületek (Németország) struktúráját ötvözi. Bonyolultságát tekintve kiemelkedik a feladatok közül az Imaging laborsor megtervezése, mely az itt elhelyezett, szuperérzékeny optikai eszközök miatt boxonként külön szabályozható légtechnikai és világítási rendszerrel lesz ellátva, hogy fénytől elzárt, fotonizolált területen biztosíthassák a teljes pormentességet. A molekuláris biológia labor területe izoláltan, zsilipelő beléptető rendszerrel működtetett lesz. A teljes labortérben a légtechnikai berendezésnek képesnek kell lenni kiszűrni a DNS, RNS szennyeződéseket. Különleges feladatot jelent majd a hőmérséklet, illetve a páratartalom szabályozásának megoldása is. Az épületben meg kellett oldani az élőállatok és vegyszerek függőleges irányú mozgatását a központi tárolók és állatház valamint a laborszintek között, az egyéb közlekedő terektől izoláltan, melyre egy külön csak ezt a célt szolgáló liftcsoport került kiépítésre.

A tervezést a méltán elismert TSPC Technical Supervision and Planning Consulting Hungary Kft. jegyzi,

amely az építész szakmában komoly referenciákkal bíró szellemi műhely. A TSPC csoport részéről Kádár Mihály ügyvezető vett részt az eseményen, aki hangsúlyozta: 

„Ezt a projektet tervezői szinten az a kihívás vezette, hogy az orvos- és kutatószakma, valamint az egyetem és kivitelezők támasztotta magas követelményeknek maximálisan megfeleljünk. Az orvosszakma iránti tiszteletünk inspirált minket, hogy építészeti eszközeinkkel olyan környezetet teremthessünk, amely egy élhető, modern campuson adhat keretet a Magyarországon legmagasabb szinten végzett, speciális kutatási és oktatási folyamatoknak.”

A TSPC projektvezető építésze, Kisgergely Csaba szerint a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy azokat a funkciókat, amelyeket az orvostudomány területe a szigorú követelmények szerint határozottan elválaszt egymástól, az építészet eszköztárával mégis egységbe foglalhassák.

Az új tömb filozófiája: magas esztétikai minőség, funkcionalitás és fenntarthatóság. Mindez azért is lényeges, mert

„az ÁOK több évtizede nemzetközi környezetben versenyez a diákokért, és e versenyben fontos az oktatók számára is innovatív, a tudományhoz méltó körülményeket biztosítani. Kizárólag így lehetséges a komoly sikereket elért kutatók megtartása, és a fiatal tehetségek helyzetbe hozása, ezáltal az oktatási célok mellett a kutatási eredmények erősítése. A nemzetközi trend azt mutatja, hogy az orvosképzés iránti igény tovább nő a következő években. Az Európai Unió felmérései, valamint a magyar és a pécsi felvételi jelentkezési számok alapján is látható, hogy a nemzetközi képzésekre az elkövetkező tíz-tizenöt évben fennmarad a jelentős túljelentkezés.” – mondta el Dr. Nyitrai Miklós dékán az alapkőletételi ünnepségen.Previous Magyar Nobel-díjasok – III. rész
Next Magyar startupok győzelme Ausztriában

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × egy =