Patkós András fizikus Az év ismeretterjesztő tudósa


higgs-boson
Olvasási idő: 2 perc

Patkós András fizikus vehette át Az év ismeretterjesztő tudósa díjat szerdán a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) budapesti székházában.

„Minden díjnak az igazi lényegét és fontosságát a kitüntetettek szakmai munkája, minősége szabja meg” – hangoztatta Vizi E. Szilveszter akadémikus, a TIT elnöke az elismerés átadásakor. Hangsúlyozta: a magyar tudományos újságírók munkájának lényege, hogy magyar nyelven, közérthetően tegyék hozzáférhetővé mindenki számára a kor legújabb és legfontosabb kutatási eredményeit.

Patkós András fizikus

Az 1996-ban alapított díjat elsőként Simonyi Károly fizikaprofesszor vehette át, majd az évek során az elismerésben részesült R. Várkonyi Ágnes történész, Csányi Vilmos etológus, Falus András immunológus, Marx György fizikus, Vekerdi László irodalom- és tudománytörténész, Csermely Péter biokémikus, Vámos Tibor villamosmérnök. Freund Tamás agykutató, Lukács Béla fizikus, Kordos László geológus, Almár Iván űrkutató, Illés Erzsébet planetológus, Hargittai István kémikus, Hargittai Magdolna kémikus, valamint Schiller Róbert kémikus. A korábbi években, a tudományos újságírók szavazatai szerint ők tették a legtöbbet a tudomány közérthető megjelenítéséért, népszerűsítéséért az írott és az elektronikus sajtóban a tudomány legkiválóbb művelői közül. A 2013. évi kitüntetett Patkós András a díjátadás után előadást tartott Alkotás és hatás címmel.

A Tudományos Újságírók Klubja által alapított elismerés részeként a díjazottakról egy csillagot, illetve kisbolygót is elneveznek, amelyről oklevelet kap a kitüntetett.

Patkós András kutatási területe elsősorban a statisztikus fizika, a kozmológia, valamint a részecskefizika. Sikerült levezetést adnia a kvarkbezárás effektív dielektromos elméletének kvantum-színdinamikai származtatására. Kiszámolta a szabad gluon és a gluonlabda fázisok közötti felületi feszültséget. A Higgs-hatásnak, a részecskefizika standard modelljében fellépő hatásnak megállapította a fázisdiagramját az úgynevezett Higgs-részecske tömege függvényében és ő vezette be az „árnyékolt perturbációszámítás” módszerét. Amely a kvantumtérelméletek hődinamikai potenciáljainak kiszámítására szolgál. Több mint százharminc tudományos publikáció szerzője vagy társszerzője. Patkós András az ELTE Atomfizika tanszékének oktatója.

„A modern fizika (és nyomában minden természettudományos kutatási irányzat) lényege a kísérlet, amely a jelenségeknek megfelelően kontrollált körülmények közötti ismételt előidézését és az eredményeknek a matematikai statisztika eszközeivel való megbízhatósági ellenőrzését is előírja.” Patkós András: A mindenség mérésePrevious Kutatási program a siket jelnyelv egységesítésére
Next Elkészült a Ganümédész teljes geológiai térképe

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 − 9 =