Koronavírust is elpusztító automata robot


Koronavírust is elpusztító automata robot
Olvasási idő: < 1 perc

A koronavírust is elpusztítja az az automata robot, amely a napokban került a Semmelweis Egyetemre.

A furcsa kinézetű automata robot UVC-fény kibocsátásával fertőtleníti környezetét. Elsődlegesen az egyetem Orvosi Képalkotó Klinikájának tereit és vizsgálóhelyiségeit fertőtleníti folyamatosan. A Dániából beszerzett, automata fertőtlenítő robot a legkorszerűbb fejlesztések eredményeként létrehozott műszer. Jelenleg a fertőtlenítés egyik leghatékonyabb eszköze és az első ilyen berendezés Közép-Európában. A robot által használt UVC-fény bármilyen eddig beazonosított mikroorganizmust, az összes ismert baktériumot és vírust – köztük a COVID-19 kórokozóját, a SARS-CoV-2 vírust is – másodpercek alatt képes inaktiválni.

A robot önjáró tulajdonságának köszönhetően nagyfokú mobilitással és automata működésmóddal rendelkezik. Betanítás után magától járja be a fertőtlenítendő területet, kikerülve az útjába kerülő akadályokat, így képes a klinika folyosói, a CT- és röntgenosztály gyors és hatékony fertőtlenítésére. A technológia környezetbarát és könnyen beilleszthető a napi takarítási folyamatba azzal, hogy inaktiválja a kórokozókat. Használata során emberi jelenlétre nincs szükség, ezért a fertőzés szempontjából legveszélyesebb, úgynevezett vörös zónába is beküldhető.

A koronavírus viszonylag hosszú ideig életképes tud maradni a felületeken és levegő útján is fertőzhet. Ezért fontos, hogy az UV robot szünet nélkül fertőtleníti környezetünket. A csaknem harmincmillió forintba kerülő robot vételárának mintegy felét egy száz százalékban magyar hi-tech cég, a másik részét egy alapítvány fizette.Previous Koponyatorzítás a hun korban
Next teamLab Planets egy érdekes múzeum

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét + nyolc =