Érdekes tények a koronavírusról


Érdekes tények a koronavírusról
Olvasási idő: < 1 perc

Érdekes tények, amit eddig még nem olvastál a koronavírussal és a vírus által okozott COVID-19 betegséggel kapcsolatban.

  1. A koronavírus érzékeny ugyan az UV-C fényre. De ezt hullámhosszt a Föld légköre nagyrészt kiszűri. Így sajnos nem elég a vírus elpusztításához. Az UV-C (280-100nm) tartományban sugárzó sterilizáló (germicid) lámpák vagy UVC lámpák hatásosak a koronavírus ellen. 
  2. Ennek a vírusnak egyáltalán nem árt a fagyasztás, ellenben a főzés igen. A SARS koronavírus esetében fél óra 60°C hőmérsékleten már elég, hogy a vírus elveszítse a fertőzőképességét.
  3. Háziállatok ugyan nem kaphatják el a vírust, de néhány esetet már regisztráltak, amikor egy háziállat (Belgiumban egy macska) megfertőződött, de túlélte. Macskáról-emberre terjedést még nem írtak le.
  4. A dohányosoknál magasabb a kockázata annak, hogy elkapják a betegséget.
  5. Jelenleg több országban is tesztelik, hogy a BCG oltás támogatja-e az immunrendszert, hogy ezzel segítsen a vírus legyőzésében.
  6. Magyarországon egy a vírus sejtbe jutási pontját jelentő ACE2 enzimen alapuló gyógyszert fejlesztenek, ennek tesztje leghamarabb 18 hónap múlva indulhat el.
  7. A koronavírus nem csak a légutak, hanem a bélrendszer sejtjeit is képes fertőzni. Ezért van, hogy egyeseknél hasmenés és hányinger jelentkezik.
  8. Koronavírusos betegekben gyakori a szaglóérzék csökkenése vagy elvesztése.
  9. Azok az idősek vannak szerencsés helyzetben, akiket családtagjaik korábban segítettek abban, hogy megismerkedjenek az internet nyújtotta lehetőségekkel.
  10. Egy olyan társadalomban, ahol nem vezetnek be semmiféle óvintézkedést, egy beteg átlagosan 2,4 embernek adja át a fertőzést.


Previous Húsvét, tojás, nyúl és hagyományok - Mennyit tudsz róla?
Next Járványellenes intézkedések

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × egy =