Befejeződött az első kínai bioregeneratív kapszula tesztelése


Befejeződött az első kínai bioregeneratív kapszula 105 napos tesztelése - Beihang Egyetem
Olvasási idő: < 1 perc

Az első kínai bioregeneratív kapszula 105 napos tesztelése során három önkéntes élt a zárt kabinban és evett laboratóriumi körülmények között termesztett zöldségeket, illetve rovarokat.

Befejeződött az első kínai bioregeneratív kapszula 105 napos tesztelése - Beihang EgyetemA kísérlet zárónapján, 2014. május 19-én egészségesen tértek vissza a hétköznapi életbe – adta hírül a kínai média. Ez volt Kína első olyan tesztje a „Holdpalota 1” elnevezésű 500 köbméteres egységben, amelybe embereket vontak be. A helyszín az ország első, egyben a világ harmadik úgynevezett bioregeneratív létfenntartó bázisa volt.

A virtuális bioszférát képező zárt laboratóriumot a légügyi és űrhajózási képzéséről ismert pekingi Beihang Egyetem területén állították fel. Lakóinak lehetőségük volt saját fogyasztásukra élelmiszereket előállítani, így megpróbálkozhattak a gabona-, a zöldség- és gyümölcstermesztéssel, illetve étkezési célú rovarok tenyésztésével.

A kutatócsoport a bázisra ötfajta gabonát, 15 fajta zöldséget, 1 féle gyümölcsöt választott, és telepítette a fehérjedús sárga nagy lisztbogarat is. A rendszer főmérnöke, Liu Hung azt nyilatkozta, hogy a körülmények alkalmasak víz előállítására, továbbá műtrágyagyártásra, a hulladék feldolgozására és a levegő frissítésére. Úgy fogalmazott, hogy mindez a kabinnal és a két növénytermesztő laboratóriummal együttesen miniatűr változata a Föld bioszférájának. A benne szerzett tapasztalatok pedig segíthetik az űrhajósok biztonságos létezését és működését az űrállomásokon anélkül, hogy hosszabb ideig földi ellátáshoz jutnának.

Tavaly júniusban három kínai űrhajós 12 napot töltött a Tienkung-1 (Mennyei Palota-1) nevű kísérleti űrállomáson Kína leghosszabb idejű űrbéli küldetésének részeként. A kínai űrprogram második évtizedében Kína saját állandó űrállomáson dolgozik és tervezi űrhajósának első Holdra szállását.Previous A 2014-es év európai múzeuma isztambuli
Next A Proton-M hordozórakéta katasztrófája

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 + 4 =