2269 hallgató nyert felvételt a Semmelweis Egyetemre


2269 hallgató nyert felvételt a Semmelweis Egyetemre
Olvasási idő: 2 perc

Összesen 2269 hallgató nyert felvételt a Semmelweis Egyetem 2021/2022-es tanévére a felsőoktatási ponthatárok július 22-i kihirdetésekor.

Az orvos- és egészségtudományi területen idén is a Semmelweis Egyetem képzésein alakultak legmagasabban a pontszámok. Az Általános Orvostudományi Karra idén 403 hallgató nyert felvételt, a karra való bejutáshoz idén több mint 10 ponttal többre volt szükség mint tavaly. 437 volt a ponthatár – ez a képzési területen a legmagasabbnak számít az országban, átlagosan 25 ponttal kellett több ide, mint az ország más felsőoktatási intézményeinek orvosképzésére.

Az Egészségügyi Közszolgálati Kar egy alapképzéssel és három mesterképzéssel vett részt a mostani felvételi eljárásban. A tavalyi 95 fő után idén jelentősen emelkedett a felvételt nyert hallgatók száma: 167 fő jutott be a képzésekre. Az emelkedés annak köszönhető, hogy az egészségügyi menedzser mesterképzési szak az eddigi levelező mellett immár nappali munkarendben is elindul. Emellett szintén most először hirdettek felvételt az interdiszciplináris családtudomány mesterképzési szakra. Az egészségügyi szervező alapképzésre idén 15 fővel több hallgatót vettek fel. Ugyanakkor mindhárom intézet tervez hirdetni pótfelvételit is.

Az Egészségtudományi Karra 1335 hallgató nyert felvételt, ami jelentős emelkedésnek számít. (179 hallgató mesterképzésre jutott be.) Míg országos szinten csökkent az egészségtudományi képzésekre jelentkezők száma, Budapesten a mindenkori legtöbb elsőéves kezdi meg tanulmányait szeptembertől. A legmagasabb pontszám, 434 pont idén is a gyógytornász képzésre kellett, míg a második legmagasabb a dietetika képzésre való bejutáshoz, ide 405 pontra volt szükség.

A Fogorvostudományi Karra idén a korábbiakban megszokottnál jóval többen nyertek felvételt.

111 állami ösztöndíjas és 5 önköltséges hallgató kezdheti meg a tanulmányait szeptembertől. Minden évben akadnak újrafelvételizők, vagyis olyan hallgatók, akik leggyakrabban a vizsgalehetőségeik elfogytával újra jelentkeznek, hogy így tiszta lappal kezdve mégis lehetőségük legyen folytatni tanulmányaikat. Az ő felvételük rendkívül hátrányos a Kar számára, mert hiába rendelkeznek friss felvételivel, tanulmányaikat – a korábban már teljesített tárgyaik befogadtatásával – nem az első évfolyamon folytatják. Idén 11 fő élt ezzel a lehetőséggel, de szerencsére most először a Kar lehetőséget kapott az Oktatási Hivataltól, hogy ugyanennyivel bővítse a felvettek létszámát.

A koronavírus-járvány és az érettségik szokásostól eltérő lebonyolítása miatt a felvételi pontszám a korábbi éveknél kissé alacsonyabb. De a tavalyival megegyező 426 pont. Továbbra is a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karára kellett a legmagasabb pontszám, így a Kar megőrizte vezető helyét a hasonló képzések között. A Gyógyszerésztudományi Kar szinte a teljes képzési keretszámát fel tudta tölteni az idei felvételi eljárás során. 166 fő nyert felvételt a lehetséges 170-ből, közülük 23-an önköltséges képzésen vesznek részt. A dékán szerint az idei felvételire összességében elmondható, hogy a szóbelik elmaradása miatt némileg gyengébben sikerültek mint tavaly. Ennek ellenére a ponthatár az egyetem államilag támogatott gyógyszerész alapképzésére idén is 380 pont volt.

A Pető András Karra való bejutásra idén a tavalyinál is több, 317 pontra volt szükség. A szakra 82 hallgató nyert felvételt. Az emelésre azért volt szükség, mert a konduktor alapképzés egyre szélesebb körű tudásra és gimnáziumokban, középiskolákban szerzett magasabb szintű ismeretekre alapoz. A karnak azonban maradtak még szabad képzési helyei, ezekre augusztusban pótfelvételi eljárást hirdetnek majd. 



Previous Lótuszvirágzás a Nemzeti Botanikus Kertben
Next Mérgező növények – a tökéletes kémia

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét + 14 =