2102 hallgatót vettek fel a Semmelweis Egyetem 2020/2021-es tanévére


2102 hallgatót vettek fel a Semmelweis Egyetem 2020/2021-es tanévére
Olvasási idő: 2 perc

Összesen 2102 hallgató nyert felvételt a Semmelweis Egyetem 2020/2021-es tanévére a felsőoktatási ponthatárok július 23-i kihirdetésekor.

Az orvos- és egészségtudományi területen idén is a Semmelweis Egyetem képzésein alakultak legmagasabban a pontszámok. Az egyetem hat kara közül négy pótfelvételi eljárást is hirdet majd. A koronavírus járvány hatása a felvételi ponthatárok alakulásán is érzékelhető. Idén országosan kicsit alacsonyabbak minden intézményben.

Ugyanakkor idén is elmondható, hogy a Semmelweis Egyetem az orvos- és egészségtudományi képzési területen a diákok részéről az első számú választás. A legmagasabb pontszám is ide kellett, hogy valaki bekerülhessen. dr. Hermann Péter, a Semmelweis Egyetem oktatási rektorhelyettese szerint örömteli, hogy az intézmény kapacitását sikerült teljesen kihasználni. Továbbá a tavalyi évhez képest várhatóan emelkedik a beiratkozó első évesek száma, a pótfelvételi eljárás végére.

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán vélhetően a Covid-19 miatt a tavalyi 442 ponthoz képest, idén az állami ösztöndíjas képzés esetében 425, az önköltséges képzésen 430 pont kellett a bekerüléshez. Dr. Kellermayer Miklós dékán szerint a csökkenő pontszámok hátterében állhat, hogy idén elmaradt a szóbeli érettségi, illetve nehéznek találták a diákok a kémia vizsgát. A karon 414 hallgató kezdheti meg tanulmányait a tavalyi 401-hez képest.

Az Egészségügyi Közszolgálati Kar egy alap- és két mesterképzésére 95 jelentkező került be a felvételi eljárás ezen szakaszában.  Az egészségügyi szervező szakra 291 ponttal 26-an jutottak be, az 50 férőhely feltöltéséhez pótfelvételit is hirdetnek majd a digitális egészségügy iránt érdeklődők körében. Az egészségügyi menedzser és a szociális munka mesterszakokra más pontozási rendszer érvényes, mint az alap- és osztatlan képzéseken. Előbbire 45-en, utóbbira 24-en nyertek felvételt. A kar mesterképzéseire a 2019-ben felvettekkel azonos számú hallgató jutott be idén is, a fennmaradó helyeket a pótfelvételi során tölti fel a kar.

Az Egészségtudományi Kar több mint 20 képzésén 1226 hallgató tanulhat szeptembertől.

Noha a jelentkezési adatok visszaesést prognosztizáltak, a tavalyi rekordévhez képest, amikor 1266-an nyertek felvételt, nincs jelentős visszaesés – összegezte dr. Vingender István, az ETK oktatási dékánhelyettese. Hozzátette: legmagasabb pontszámra (430) idén is a leendő gyógytornászoknak volt szükségük, míg a dietetikus szakra 418 pont kellett a bekerüléshez.

A Fogorvostudományi Karra idén az állami ösztöndíjas képzésre 426 ponttal lehet bejutni, ami tavalyhoz képest alacsonyabb (434), az önköltséges képzésre 432 ponttal lehet felvételt nyerni. A felvettek létszáma a korábbi évekkel megegyező nagyságrendű, idén 99 fő. A Fogorvostudományi Karon minden évben vannak másodfelvételizők, akik az Általános Orvostudományi Kar elvégzése után választják a fogorvosképzést, idén két ilyen hallgató lesz – hangsúlyozta Nagy-Pál Orsolya, a Fogorvostudományi Kar Dékáni Hivatalának tanulmányi előadója.

A Gyógyszerésztudományi Karon a pontszámok ugyancsak csökkenést mutatnak. Az államilag finanszírozott képzésre 380, a költségtérítésesre 340 ponttal lehetett bekerülni, tavaly ez 398 és 410 pont volt. A hazai képzőhelyek között ezzel a Semmelweis Egyetem kara jó helyen áll: idén többen, összesen 173-an kezdhetik meg tanulmányaikat – közülük 11-en önköltséges formában – a 2020/2021-es tanévtől – fogalmazott dr. Antal István dékán.

A Pető András Kar konduktor szakára idén 310 ponttól lehet bekerülni, ami magasabb, mint a tavalyi pontszám (305). Ezzel maximálisan nem tudják feltölteni a 106 fős kapacitást. Első körben 95 hallgatót vettek fel, ezért pótfelvételit hirdetnek, mely ugyancsak államilag finanszírozott formában teszi lehetővé a képzésben való részvételt – emelte ki dr. Balogh Emese Celeszta, a Pető András Kar Tanulmányi és Hallgatói Központ, Karrieriroda osztályvezetője.

Akik most nem nyertek felvételt, de érdeklődnek az egészségügyi szakmák iránt, a Semmelweis Egyetem fenntartásában működő Többcélú Szakképző Intézmények (Bókay János, Kanizsai Dorottya, Raoul Wallenberg, Semmelweis Ignác) számos ingyenes, érettségire épülő vagy szakközépiskolai és szakgimnáziumi képzése közül is választhatnak. 



Previous A nukleáris reaktorokban élő baktériumok segíthetnek vakcinák készítésében
Next Közel ötezer a Pécsi Tudományegyetemre felvett hallgatók száma

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 − 15 =