Közel ötezer a Pécsi Tudományegyetemre felvett hallgatók száma


Közel ötezer a Pécsi Tudományegyetemre felvett hallgatók száma
Olvasási idő: 2 perc

A 4850 felvett hallgatóval eredményesen zárta a 2020. évi általános felvételi eljárást a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

Utólagos sorrendmódosítással az első helyes jelentkezők száma 115 fővel nőtt. A közel ötezer felvett hallgató 58%-a a PTE valamely alapképzésén, 17%-a osztatlan, míg 15%-a mesterképzésen kezdheti meg tanulmányait. A felsőoktatási szakképzéseken a felvett hallgatók 10%-a fog tanulni. Az állami ösztöndíjas helyek népszerűsége is töretlen. A felvettek több mint 86%-a támogatott szakokra került be. A jelentkezők idén is a nappali munkarendet preferálták. A felvettek 76%-a teljes idős képzésen kezdheti meg tanulmányait a 2020/2021-es tanév őszi félévében.

A képzések között a legnépszerűbbek közé tartozik az általános orvos, a pszichológia, a jogász, valamint az ápolás és betegellátás szak. De sokan érdeklődtek a gazdálkodás és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a mérnökinformatikus, a fogorvos szakok iránt is. Idén a PTE négy kara – a jogi kar, az orvoskar, a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar, valamint a Művészeti Kar – is növelni tudta a beiskolázási létszámait.

Az alapképzéseken a kommunikáció- és médiatudomány angol nyelvű képzésen kellett a legmagasabb pontszám (432).

A pszichológia szak levelező munkarendjére 430, míg a nappali képzés államilag finanszírozott részére 419, az önköltségesre 420 pont kellett. A Közgazdaságtudományi Kar angol nyelvű képzéseire is magas volt a bejutási küszöb, a gazdálkodási és menedzsment szakra 422, a turizmus-vendéglátás szakra 408 pontra volt szükség. Az osztatlan képzéseken a legmagasabb pontszám, 459 pont az önköltséges fogorvos képzésre kellett, míg az állami ösztöndíjas jogász szakra 414, a fogorvos szakra 413, az általános orvos szakra 402 pont. Az osztatlan tanárszakokon a legmagasabb ponthatár 436 pont volt, nevezetesen az angol-orosz tanári szakpáron. A Pécsi Tudományegyetem általános felvételi eljárásban elért eredményeit várhatóan tovább javítják majd a pótfelvételi eljárásban bekerülő hallgatók.

A PTE a járványhelyzetre felkészülve, biztonságos keretek között várja hallgatóit szeptembertől, természetesen számolva az online térben történő oktatás esetleges szükségével. Az új felvett hallgatók beilleszkedését szeptemberben közösségépítő programok segítik, mint például a „beléPTEtő gólyatréning”. Ennek során kiscsoportos foglalkozás keretében az egyetemi élet első lépéseihez kapnak támogatást a hallgatók. Legfőképpen az együttműködést, beilleszkedést elősegítve.

Szeptembertől bővül a PTE képzéskínálata is. A Műszaki és Informatikai Karon gépészmérnöki mester-szakot hirdettek újdonságként, valamint belsőépítész tervezőművész szak is szerepel már a pécsi egyetem nyújtotta képzési palettáján. A Természettudományi Karon immár a földtudományi mesterképzésen is felvehetik kurzusaikat a hallgatók.Previous 2102 hallgatót vettek fel a Semmelweis Egyetem 2020/2021-es tanévére
Next Az első újrahasznosított műanyagból készült ladik

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét + 13 =