Az első újrahasznosított műanyagból készült ladik


A Tiszából gyűjtött folyami műanyag hulladékból elkészült az első tiszai újrahasznosított plasztik ladik.
Olvasási idő: 2 perc

Évszázados hagyományt gondolt újra a PET Kupa.

A Tiszából gyűjtött folyami műanyag hulladékból elkészült az első tiszai plasztik ladik. A Csongrád-Csanád megyei, Tisza-parti faluban Mártélyon bocsátották vízre az első olyan ladikot, amely újrahasznosított műanyag pallókból áll. Melyeket egy mártélyi ladikkészítő mester munkált meg, megtartva az ősi formát és szerkezetet.

Az eredeti tiszai ladik autentikus, hazai, fából készült kishajó. Hagyományos, csapott formáját évszázadok alatt nyerte el. Előnye, hogy a folyóvízen halkan és gyorsan mozog. Jól viseli, ha felállnak benne, sem mozgás, sem teher miatt nem billeg könnyen. Akár egy evezővel is meghajtható, kormányozható, sőt, a fartükrére erősített motorral ideális folyami motorcsónak válik belőle. Építésekor őseink elsősorban vörösfenyőt, vagy borovi fenyőt használnak.

Az újrahasznosított plasztik ladik a megszokott fenyőfa helyett egészen új anyagból, tiszai műanyag hulladékból préselt műanyag deszkákból készült.

A főleg polipropilénből és polietilénből készült deszka jól megmunkálható, hasonlóan fűrészelhető, fúrható, gyalulható és csavarozható, mint a hagyományos deszka. Molnár Attila Dávid a PET Kupa társalapítója, a plasztik ladik ötletgazdája szerint azért nem fröccsöntéssel készült a ladik, mert nem szeretnék, ha egy ilyen ősi mesterség, mint a tiszai hajóépítés teljesen feledésbe merülne.

A plasztik ladik a PET Kupa ötletéből született meg, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásának köszönhetően. A PET kupa már több mint 70 tonna hulladéktól mentesítette a Tiszát. Ennek a ladiknak is az a célja, hogy példát mutasson a felvízi országoknak a hulladékgyűjtésre és hulladékhasznosításra, remélve, hogy a közeljövőben megoldódik a tiszai hulladékprobléma és kiépül a szükséges infrastruktúra a Tisza-vízgyűjtő teljes területén, szó szerint helyén kezelve a lakossági- és ipari hulladékokat.

Manapság már nagyon kevés mester van a Tisza mentén, aki nagy tapasztalattal rendelkezik a hagyományos ladikkészítés terén. A legtöbb mester már 60 év felett van, ennek ellenére nagy lelkesedéssel fogadták a kihívást és tették próbára a szokatlan anyagot. Ezt az újszerű, időtálló anyagot, az újrahasznosított műanyag deszkát a szakemberek a megszokott eszközeikkel munkálták meg. A ladikkészítő mesterek a lelkesedésüket azzal magyarázták, hogy ők is szívesen tesznek egy tisztább Tiszáért, valamint az így előállított ladik valószínűleg sokkal ellenállóbb lesz az időjárással szemben.

Az első elkészült plasztik ladikot Szabó László mártélyi mester készítette el, aki tapasztalt mesterként már több száz fából készült ladikot készített. Most pedig az általa készített újrahasznosított műanyag ladikot avatták fel ünnepélyesen a Tisza parti faluban.

Az első elkészült plasztik ladikot Szabó László mártélyi mester készítette el, aki tapasztalt mesterként már több száz fából készült ladikot készített.Previous Közel ötezer a Pécsi Tudományegyetemre felvett hallgatók száma
Next Magyar mudik bundáját vizsgálják a genetikusok

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × 4 =