Trópusi hangulat a zöld PTE egyetemen


A Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertjének üvegházai trópusi hangulattal várják az érdeklődőket. Pécsi pálmaház
Olvasási idő: 2 perc

A Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertjének üvegházai trópusi hangulattal várják az érdeklődőket.

December 27-28-án 10-14 óra között megtekinthetők a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Botanikus Kertjének melegházaiban színpompásan virágozó papagájvirágok, broméliák, látható a kakaófa különleges termése, melyet már 3500 éve fogyasztottak a dél-amerikai indiánok és beértek a citrus-félék termései is. A gazdag gyűjtemény látványossága a közel 2,5 méteres narancsfa, valamint a hatalmas terméssel rendelkező óriás citrom, ami a képen látható. Aki még több érdekességre vágyik arra vár a rovaremésztő növénygyűjtemény és az érzékeny mimózafa is. Aki nem fél a magasban, még a pálmaház galériájára is felmehet, hogy onnan tekintsen le az esőerdők növényvilágára, a kaktuszházban sétálva pedig egyre több pozsgás növény illatos virágaira csodálkozhat rá. De a park több pontján is most virágoznak a japán naspolyák.

Óriás citrom - Pécsi zöld egyetem. (PTE)

De nemcsak a virágok és a botanikus kert teszi zölddé az egyetemet.

A világ egyetemeinek „zöld” mérőszámokon alapuló rangsorát 2010 óta minden évben összeállítja a University of Indonesia a fenntartható környezeti fejlődés elősegítésére és támogatására. Mekkora zöld területek találhatók az egyetemek kampuszain, mennyire törekszenek a klímaváltozás hatásainak csökkentésére, szelektíven gyűjtik-e a hulladékot, használnak-e víztakarékos berendezéseket, illetve vezettek-e be egyéb olyan intézkedéseket, amelyek környezettudatos hozzáállást tükröznek – ezek a fő szempontok a Green Metric Ranking of World Universities listán. A „Zöld Egyetem” gondolat tehát komplex rendszer, magában foglalja az épített környezet, a környezettudatos üzemeltetést, az ehhez kapcsolódó attitűdök kialakítását, valamint az oktatási, kutatási háttér megteremtését.

Míg a felméréshez az első évben mindössze 35 ország 95 intézménye szolgáltatott adatokat, ehhez képest idén már 81 ország 719 felsőoktatási intézménye mérettette meg magát. Az objektív mérőszámokon alapuló rendszerben a Pécsi Tudományegyetem folyamatos fejlődése, hiszen 2016-ban a 355. volt a listán, innen ugrott tavaly a 179. helyre, idén pedig ezt a teljesítményt is meg tudta fejelni közel ezer ponttal, ami már a 140. helyet jelenti.

A lista szerint a világ legzöldebb egyeteme – megőrizve ezzel tavalyi elsőségét – a holland Wageningen University & Research, amelyet a brit University of Nottingham, majd a University of California Davis követ. Az első 20 egyetem sorrendje.

 1. Wageningen University & Research
 2. University of Nottingham
 3. University of California Davis
 4. University of Oxford
 5. Nottingham Trent University
 6. Umwelt-Campus Birkenfeld
 7. University of Groningen
 8. Bangor University
 9. University College Cork
 10. University of Connecticut
 11. University of North Carolina Chapel Hill
 12. Dublin City University
 13. Keele University
 14. University of Bradford
 15. Universita di Bologna
 16. Universidad de Alcala
 17. Shandong Normal University – Lishan College
 18. Georgia Institute of Technology
 19. University of Sussex
 20. University of Limerick
   


Previous Megújul a BGE Buzogány utcai épületegyüttese
Next A tökéletes kvarkfolyadék apró cseppjei

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt − 11 =