Az év gombája az ízletes rizike


Az év gombája az ízletes rizike
Olvasási idő: < 1 perc

A Magyar Mikológiai Társaság honlapján rendezett közönségszavazás eredményeként 2022-ben már 17. alkalommal választották meg az év gombáját.

Az év gombája címet idén az ízletes rizike (Lactarius deliciosus) nyerte el. Nevezik fenyőalja gombának is, ezért nem véletlen, hogy a fenyvesekben élő gombafajok népszerűsítését célzó tematikus év nyertese a bársonyos fapereszkét és vöröses nyálkásgombát megelőzve jutott az Év Gombája virtuális dobogójának legfelső fokára. Az ízletes rizike a tejelőgombák közé tartozó faj, amelynek színe narancsos, lazacos. Nagyon jellegzetes a kalapján lévő körkörös zónázottság és az idősebb példányok zöldesen foltosodnak. Húsa általában narancssárga tejnedvet enged a megtört felületen. Tönkje hengeres, 3-8 cm hosszú és 1,5-3 cm átmérőjű. Lemezei élén narancsszínűek, melyek nyomásra megzöldülnek. A kalap felszíne síkos, nyálkás tapintású, amelynek mérete akár 20 cm is lehet.

A tejelőgombákon belül a rizikék egy kisebb csoportot képeznek, melyek fenyőfélékkel élnek szimbionta (mikorrhiza) kapcsolatban. Ezt az együttélést nevezik gyökérkapcsoltságnak is. Az ízletes rizike hazai kéttűs fenyveseink (fekete- és erdeifenyő) gyakori, ősszel termő fajtája. Ritkábban, főként csapadékosabb időszakokban, már nyáron is megjelenik, de inkább ősszel terem, egészen a tartósabb fagyokig. Talaj szempontjából nem válogatós, mert a meszes- és savanyú talajon egyaránt bőségesen terem. Közép-Európában mintegy 70 faja ismert.

Az év gombája egy ehető csemegegomba és könnyen elkülöníthető a súlyosan mérgező gombafajoktól.

Az íze a szakértők szerint édeskés, főleg ecetes salátának szoktak elkészíteni. Érdekesség, hogyha sokat eszünk belőle, a vizeletet vörösesre színezi. Gyűjthető és árusítható gombák közé tartozik, de ritkán lehet kapni. Általában a szintén ehető rizikefajokkal szokták összetéveszteni, hasonlít hozzá az égetően csípős ízű sárgulótejű tejelőgomba. Ezt a fajt népies nevén bolond ember rizikéjének hívják. 

Az ízletes rizike hazai kéttűs fenyveseink (fekete- és erdeifenyő) gyakori, ősszel termő fajtája.Previous Zalavár-Vársziget régészeti kutatások
Next A káros mutációk elősegíthetik az evolúciós újításokat

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 + 15 =