Art Brunch az ELTE botanikus kertjében


Art brunch az ELTE botanikus kertjében - TudományPláza
Fotó: ELTE füvészkert
Olvasási idő: 2 perc

Speciális kiállítás látogatható az ELTE botanikus kertjében. A „Kezdetben volt a kert” program a Design Institute jóvoltából jött létre, ahol kortárs alkotók segítenek megismerni a környezetünket.

Az Art Brunch egyedi módon igyekszik felhívni a figyelmet a környezetünkkel ápolt kapcsolatunkra. A koncepció lényege, hogy az alkotók a munkáikat a szabadban – mint az ELTE füvészkertje – helyezik el, így azokat a látogatók egy természetesebb környezetben tekinthetik meg. A Füvészkert 250 éves fennállása alatt többször is költözött és vesztett eredeti területéből. Az amúgy is túlzsúfolt, folyton nyüzsgő városi környezetben, hatalmas szükség van az ilyen zöld oázisokra. Erre szeretnék felhívni a figyelmet a Füvészkertbe „beköltöző” művészeti alkotások is. A képzőművészek azt vizsgálják, hogy mennyire fenntartható a jelenlegi ökoszisztémánk. Az Art Brunch 2022. május 31-ig várja látogatóit.

A botanikus kertek tulajdonképpen élő múzeumok.

A művészeti beavatkozásokkal, az alkotók azt igyekeznek kiemelni, hogy a minket körülvevő élőflóra milyen sokszínű és izgalmas. Az Art Brunch keretein belül a megszokott, kiállítói terekből kilépve a látogatóknak lehetősége nyílik a tanulást és feltöltődést a természetben megélni.

A művészek szerint az ELTE füvészkertje nyugodt és ráérős. Pont, mint Lesznai Anna Kezdetben volt a kert című regénye, amiről a kiállítás is kapta a nevét. A felgyorsult, rohanó világunkban, ezt a fajta ráérős, nyugodt viselkedést nagyon kevesen engedhetik meg maguknak. A kiállítás célja, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, mint az életben, mint a természetben egyaránt. Illetve, hogy felhívja a figyelmet a városi szigetek fontosságára.

A kiállítást 2021 novemberében rendezték meg először. Érdekesség, hogy az akkori kiállításnak a témája Lesznai Anna könyvének első kötetére reflektált, míg a mostani Art Brunch a második alapján készült. A kiállítást április 23-án Patrick Tayler festő, művészeti író nyitotta meg.

Találkozhatunk munkáival: Bolla Szilvia, Fuzzy Earth, Kis Róka Csaba, Kiss Tibor, Oláh Orsolya, Stark Attila, Süveges Rita, Tóth Márton Emil, Ulbert Ádám.
Kurátorok: Kavalecz Eszter designer és Oláh Orsolya képzőművész.

A kiállítás 2022. május 31-ig minden nap reggel 9 és délután 4 óra között látogatható az ELTE füvészkertjében. A belépés díjköteles, a jegyet keressék a füvészkert portáján!Previous A tengerek rejtelmeiről mit tudsz? Kvíz
Next Kognitív fejlődés – Egészségügyi érettségi tétel

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 + 17 =