Gotthard Obszervatórium – Kutatás-fejlesztés Szombathelyen


Gotthard Obszervatórium – Kutatás-fejlesztés Szombathelyen
Olvasási idő: 2 perc

Sikeres szakmai teljesítménnyel zárult az ELTE Informatikai Karának komplex oktatási és kutatási célokat támogató projektje.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem szombathelyi kampuszán az informatikai és a természettudományi területeken az ELTE budapesti és szombathelyi adottságainak, erőforrásainak, kapacitásainak és lehetőségeinek figyelembe vételével létrehozott és beindított egy jelentős kutatás-fejlesztési és oktatási fejlesztést Szombathelyen.

Felépült Szombathelyen a Gotthard Obszervatórium területén egy földi műholdvevő állomás, amely nemzetközi összefüggésben is szolgálja majd az asztrofizikai kutatásokat.

A 330 millió forintos projekt célja volt, hogy a szombathelyi régió műszaki és informatikai szakember igényének kielégítésére a képzési helyen valósuljon meg a programtervező informatikus képzés. Továbbá olyan innovatív kutatási alprojektek történjenek, amelyek hazai és nemzetközi együttműködésen alapulnak. Kifejezett cél volt még, hogy az informatika, a természettudományok és a társadalomtudományok területén új módszerekkel és eszközökkel adjon választ eddig még meg nem oldott problémákra. 

A projekt megvalósításában az ELTE három kara az ELTE Informatika Kar, továbbá a Természettudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar vett részt és az alábbi eredményekkel zárult:

  • Az Adattudomány Alkalmazásai Kutatócsoport agrárinformatikai kutatásokat végzett az Agrárgazdasági Kutató Intézettel szoros együttműködésben. A mezőgazdaságban nagyszámú adat áll rendelkezésre földterületenként olyan mennyiségekről. Ilyen például „Műtrágyaköltség búzára”, „Gépköltség kukoricára”,, „Rovarölőszer-költség árpára”, „Vetésterület repcére”, „ Nitrogénműtrágya mennyisége búzára”. Mivel nem áll rendelkezésre minden földterület esetében az összes adat a kutatók, adatbányászati módszerek felhasználásával, olyan döntés-előkészítő rendszert hoztak létre, amely képes a hiányzó adatok pontos becslésére. Illetve ismert, bejelentett adatok hitelességének ellenőrzésére. A rendszer képes arra, hogy jelzést adjon, ha az általa becsült adat jelentősen eltér a bejelentett értékektől.
  • Az asztrofizikai alprojekt keretében egy világviszonylatban is korszerű földi műhold-vevő állomás épült Szombathelyen a Gotthard Obszervatórium területén. Ennek révén lehetőség lesz a tudományos céllal világűrbe juttatott úgynevezett CubeSat műholdakról adatokat fogadni, illetve a műholdak földi vezérlésére is.

  • Az oktatási pillér keretében indult képzés. A régió műszaki és informatikai szakember igényének kielégítésére szombathelyi telephelyen 2017 szeptemberében elindult a programtervező informatikus alapszak (BSc). Az első végzős évfolyam 2020 nyarán vehette át a diplomáját.
  • 4 külföldi felsőoktatási intézménnyel és kutató hellyel jött létre kutatási tartalommal együttműködési megállapodás.
  • A kutatói utánpótlási programba 13 fiatal kutatót és 25 ösztöndíjas hallgatót vontak be.


Previous Az űrszemét kérdése
Next Ökológiai gazdálkodás: Magyarország dinamikusan fejlődik

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 − 7 =