Új békafaj, magyar felfedezés 


Új békafaj, magyar felfedezés - Phyllodytes amadoi
Olvasási idő: < 1 perc

A Brazília keleti partján húzódó atlanti esőerdőből került elő egy a tudomány számára eddig ismeretlen levelibékafaj.

A felfedező expedíciót és az új békafaj leírását Vörös Judit, a Magyar Természettudományi Múzeum Kétéltű- és Hüllőgyűjteményének kutatója vezette. A levelibékafélék családjába (Hylidae) tartozó faj a Phyllodytes amadoi nevet kapta Jorge Amado brazil modernista író után. A Phyllodytes nemzetség legkisebb faja került ezzel elő, amely mindössze két centiméter hosszúra nő és kizárólag a broméliák levelei között összegyűlt vízben fordul elő. 

Az új békafajt az atlanti esőerdő egyik élőhelyfoltján találták meg a kutatók.

A nemzetközi együttműködésben egy brazil egyetem (Universidade Estadual de Santa Cruz) munkatársai és a Tempus Közalapítvány támogatásával Vörös Judit, a Magyar Természettudományi Múzeum kétéltű-kutatója vett részt. A fajleírásról pedig a Zootaxa nevű rangos folyóiratban számoltak be a kutatók. Ebben felhívják a figyelmet arra, hogy a kétéltűek az egyik legsérülékenyebb állatcsoport és az eddig leírt több mint 7500 faj legalább felének csökken az állománya, egyharmadukat pedig kihalás fenyegeti.

Bár kétéltűek 300 millió éve élnek a Földön, az elmúlt pár évtizedben az emberi tevékenység hatására felgyorsult a pusztulásuk és mára mintegy 200 olyan fajról lehet tudni, amely végleg eltűnt, élőhelyeik tönkretétele vagy rejtélyes betegségek terjedése miatt. 

Ennek ellenére még mindig előfordul, hogy új fajok kerülnek elő olyan területekről, amelyek nehezen hozzáférhetőek vagy ritkán kutatottak. Ilyen például az Amazonas vidéke vagy az atlanti esőerdő, amely Dél-Amerika keleti partján húzódik végig.

 

Kép forrása: novataxa.blogspot.huPrevious Feladatok integrálszámítás
Next Gyűrűt fedeztek fel a Haumea törpebolygó körül

1 Comment

  1. Szeiff-Molnár Árpád
    2020/01/26
    Válasz

    Szerintem mi Magyarok előnyös helyzetben vagyunk a békák tanulmányozásában. Gyakran csak fel kell nézni.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 + 7 =