Zöld varangy – A 2021-es év kétéltűje


Zöld varangy – A 2021-es év kétéltűje
Olvasási idő: 2 perc

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Kétéltű- és Hüllővédelmi szakosztálya minden évben 2012 óta, most is megválasztotta a 2021-es év kétéltűjét.

Az MME kezdeményezését azzal indokolta, hogy sokak számára ellenszenvesek a varangyok, pedig nem szolgáltak rá, így az év kétéltűje verseny célja, hogy a társadalom megismerje ezt a fajt. A 2021-es év kétéltűje a védett Zöld varangy (Bufotes viridis) lett. 

A globális jelenségek, mint például a globális felmelegedés, az UV-B sugárzás emelkedése sajnos a kétéltűeket is érinti, amely hatással van a Zöld varangy állományaira, ugyanis csökkenthetik azt. Az sem segít, hogy természetes élőhelyekkel egyre kevesebbszer találkozhatunk, ezáltal átalakul a zöld varangy szaporodóhelye is. A környezetváltozás a folyamatosan kiépülő utakra, autópályákra is vonatkozik, ahol sok esetben gázolják el a békákat, varangyokat. Éppen az ilyen környezeti hatások miatt lett védett faj hazánkban is a Zöld varangy, természetvédelmi értéke: 10 000 Ft.

A Zöld varangy Magyarország szinte egész területén megtalálható, leginkább sík- és dombvidékeken akadhatunk a nyomukra. Gyakran találkozhatunk vele településeken, kertekben vagy szántóföldeken is. Sokszor a településeken való előfordulása gyakoribb, mint a közeli természetes élőhelyeken.

A zöld varangy erőteljes testfelépítésű, a nőstények 9-10 cm-esek, a hímek ennél kisebbek.

Átlagosan 7-8 cm, de egyes példányok testhosszúsága elérheti akár a 12 cm-t is. Feje inkább széles, mint sem hosszú, állkapcsai viszont fogatlanok. Megfigyelhető, hogy szája úgy néz ki, mintha mosolyogna, emiatt sok természetbarát a barátságos kinézetű kétéltűk közé sorolja. Orrcsúcsa kerekített, szeme fémes zöld színű, pupillája pedig vízszintesen tojásdad alakú.

Hátbőrük igazán érdekes, kevésbé szemölcsös, dudoros. Színük változó, általában szürkés vagy olívzöld, de vannak olyan egyedek, amelyeknél sárgás alapszínen kör alakú zöld foltok találhatóak, néhol vörös pettyekkel, hasuk viszont mindig szürkés színű. Az élénkebb színek általában a nőstény varangyokra jellemzőbbek. Rovarokkal táplálkozik, melyre leginkább este, éjszaka kerít sort.

Érdekesség, hogy a zöld varangy hátsó végtagjai hosszabbak, mint az első kettő, fültőmirigyei pedig párhuzamosan állnak. Az előbbiekben leírtuk, hogy a nőstény színe élénkebb, színesebb, foltosabb, viszont szaporodási időszakban – leginkább április-május között – a hímek hátoldalának alapszíne sokkal zöldebb lesz, mint a nőstényeké. Ugyanebben az időszakban a hímek elülső végtagja megvastagodik. Hogy még kihívóbbak legyenek a nőstények számára, pirregő hangot adnak ki. Szaporodáskor a nagyobb egyedek akár 10 000 petét is lerakhatnak. Érdekes módszerrel rakja le a petéket, amelyek így vékony, páros petezsinór formájában tekerednek a vízinövények köré.

A 2021-es év kétéltűje szinte imádja a meleget, a közel 40°C-t is jól tűri, azonban fontos, hogy ne veszítse el teste víztartalmának 50%-át, mert akkor elpusztul. Éppen ezért száraz helyeken vagy időszakokban éjszakánként felkeresi a vizes helyeket, hogy pótolja a számára szükséges vízmennyiséget.

2021-ben nem csak a kétéltűek versenyeztek, ugyanis összesen 9 kategóriában lehetett szavazni. A 2021-es év élőlényeinek listájáról itt lehet olvasni.Previous A Zselic forrásai
Next Vetési konkoly – Az év vadvirága 2021-ben

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkettő − hat =