Vetési konkoly – Az év vadvirága 2021-ben


Vetési konkoly – Az év vadvirága 2021-ben
Fotó: György Renáta
Olvasási idő: 2 perc

A természetbarát emberek minden évben szavazást tartanak a természet élőlényeivel kapcsolatban, ahol külön kategóriákban lehet szavazni bárkinek, aki egy kicsit is szereti a természetet.

2021-es évre vonatkozóan kilenc kategóriában is lehetett szavazni, minden kategóriában több élőlény közül választhattunk. 2011 óta van lehetőségünk vadvirág kategóriában is dönteni. A versenyen a Pici egérfarkfű, a Bíborfekete hagyma, valamint a Vetési konkoly indult.

Csaknem 1500 ember adta le szavazatát a vadvirág kategóriában, ahol a már említett három vadvirág közül a Vetési konkoly közel 700 ember tetszését nyerte el, így ez lett a 2021-es év vadvirága. A vetési konkoly, latin nevén Agrostemma githago, nem volt közkedvelt növény, közönséges vadvirágnak számított, amelyet gyakran irtottak az emberek. Az irtás és a vegyszerhasználat eredményeképpen ma már csak ritkán találkozhatunk vele. A védett növényfajok közé tartozik 1993 óta, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Az év vadvirága 2021-ben gyönyörű, egyszerű mezei gyomnövény teljes mértékben mérgező. Éppen ezért irtották, mert gyakran a takarmány, búza közé került. A mondás úgy tartja, „nincsen búza konkoly nélkül”. Kutatások alátámasztották ezt a mondást, ugyanis a vetési konkoly pozitívan hat a gabona növekedésére, mert azok magasabbra nőnek, ha vetési konkoly van a közelben. A gabonák közé keveredve, zúzás hatására a konkoly magjai belekeveredtek a lisztbe, amely könnyedén megmérgezte a lisztet. Érdekesség, hogy míg fogyasztása mérgező volt emberek és állatok számára is, a népgyógyászatban bőrbetegségeket gyógyítottak vele.

A szegfűfélék családjába tartozó Vetési konkoly, átlagosan 50-100 cm magas növény. Eredetileg a Földközi-tenger nyugati vidékéről származik, de nem csak hazánkban, világszerte is elterjedt gyomnövény. Gyönyörű lila, bíborszínű, belseje felé világosodó virágai öt sziromból állnak. Sziromlevelei is különlegesek, szélei hullámosak, csipkések. Magányosan fejlődnek, ugyanis egy száron csak egy virág található, amelyek 2-4 cm-es virágkocsányon nőnek. A vetési konkoly május és július között virágzik. Szára felálló és csakúgy, mint a levelei, selymes tapintásúak a rásimuló szőrzettől, miközben vékony, kardszerű, keresztben, átellenes irányban álló levelei vannak.

Zárvatermő, toktermésében sok fekete, vese alakú mag fejlődik, viszont toktermése is igazán különleges, mivel kiálló, lándzsás, levélszerű fogak védik. Csészéje erőteljesen bordás, melynek hossza 3-8 cm is lehet, viszont ennek több mint a fele a szirmokon is túlnyúló szálas cimpa.Previous Zöld varangy – A 2021-es év kétéltűje
Next Sportfogadás – csak ésszel!

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × három =