Hibás sperma lehet a többszörös vetélés oka


Hibás sperma lehet a többszörös vetélés oka
Olvasási idő: 2 perc

A férfi spermájának nagyobb mértékű DNS-károsodása okozhatja a nőknél a többszörös vetélést.

Legalábbis ezt állítják az Imperial College London tudósai 50 olyan férfi spermájának minőségét vizsgálták meg, akiknek partnere három vagy több vetélésen esett át egymás után. Nem tartjuk nagynak a mintaelemszámot és mindig furcsálljuk, hogy ezek a hírek ilyen mérvadónak tekintendők, de a publikálók azt mondják, hogy a vizsgálatba bevontak spermájában magasabb szintű DNS-károsodást észleltek azokhoz a férfiakhoz képest, akiknek partnere nem szenvedett vetélést.

Mivel Nagy-Britanniában minden 50 párból egyet érint a többszörös vetélés, amely a magzat három vagy több esetben való elvesztését jelenti a várandósság 20. hete előtt. A kutatócsoport reméli, hogy felfedezésük új utakat nyithat a vetélés kockázatának csökkentésében.

Eddig a szakemberek úgy vélték, hogy a többszörös vetélés az anya egészségével, például immunproblémákkal, gyulladásokkal, áll kapcsolatban. Az orvosok most kezdik megérteni, hogy a sperma egészsége is szerepet játszik ebben.

Channa Jayasen szerint ott van a probléma, hogy:

Hagyományosan az orvosok a nőkre összpontosították figyelmüket, amikor a többszörös vetélés okait kutatták. A férfiak egészségét, spermájuk egészségét nem vizsgálta senki. Kutatásunk növelte azon bizonyítékok tárházát, amelyek azt jelzik, hogy a sperma állapota meghatározza a várandósság egészségét. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a sperma fontos szerepet játszik a placenta kialakulásában, amely a magzat oxigén- és tápanyag-ellátásában létfontosságú. 

Az 50 férfi spermavizsgálatának eredményeit összevetették 60 önkéntes férfi spermájának minőségével, akiknek partnere nem esett át vetélésen. A többszörös vetélést szenvedett nők partnereinek spermájában a DNS-károsodás kétszerese volt a kontrollcsoporténak.

A kutatók szerint a DNS-károsodást az úgynevezett oxidatív stressz okozhatja. Az oxidatív stressz a szervezet sejtjeiben a szabad gyökök hatására bekövetkező rossz irányú változást, károsodást jelenti. Az ondóban lévő sejtek molekulákat hoznak létre a sperma baktériumoktól és gyulladásoktól való védelmére. Ha a molekulák túlságosan nagy koncentrációban vannak jelen, az jelentős károsodást okozhat a spermasejteknek.

A tanulmány eredménye felfedte, hogy a többszörös vetélést szenvedett nők partnereinek spermáiban négyszeresre növekedett a oxidatív stressz szintje a kontrollcsoporthoz képest. A kutatócsoport most az vizsgálja, mi válthatja ki ezt. Bár a tanulmányba bevont férfiak egyike sem szenvedett gyulladástól, mint például a klamídia (erről köztudott, hogy hatással van a sperma egészségégre), lehetséges, hogy korábbi fertőzésből visszamaradt más baktérium időzött a dülmirigyben, amely az ondót termeli. Ez okozhat állandó magas szintű oxidatív stresszt. 

Egyre több bizonyíték van arra is, hogy az elhízás rontja a sperma egészségét, mivel a testzsír magas szintje növelheti az oxidatív stresszt. Ezért a kutatócsoport megvizsgálta az 50 férfi metabolikus egészségét, mérte súlyát, koleszterinszintjét.Previous Joyce és a vallás
Next Új kezelés jöhet a cukorbetegek számára?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc + egy =