A Mount Everest növényvilága


A Mount Everest növényvilága
Olvasási idő: < 1 perc

Egyre több növény él a Mount Everest térségében.

Ez, az Exeteri Egyetem új tanulmánya szerint, azt jelenti, hogy egyre jobban benépesítik a növények a világ legmagasabb hegycsúcsának, a Mount Everestnek a térségét és a Himalája hegységet.

Brit kutatók műholdas adatokat tanulmányozva mérték az erdőhatár (magányos fák felső határa) és a hóhatár (ahol az év minden napján hó fedi a területet) között élő növények kiterjedését. Az amerikai űrkutatási hivatal Landsat műholdjai által 1993 és 2018 között készített felvételek tanúsága szerint a hóhatár alatti vegetáció jelentősen növekedett a tengerszint feletti 4150 és 6000 méter közötti térségekben.

A különböző magasságokban és helyszíneken eltérő mértékű a terjeszkedés.

A legjelentősebbet az 5000-5500 méteres magasságban mutatták ki a kutatók. A szakemberek nem vizsgálták meg a változás okait, de felfedezéseik egybeesnek azzal a modellel, amely kimutatta, hogy a globális felmelegedés hatására a Himalája, a Mount Everest térségében mindenhol csökkent azon területek kiterjedése, ahol túl alacsony a hőmérséklet a növényi élet számára. Sok kutatás készült a jégolvadásról a Himalája térségében, köztük egy olyan, amelyik kimutatta, hogy a jégveszteség megkettőződött 2000 és 2016 között. Karen Anderson, az egyetem környezeti és fenntarthatósági intézetének kutatója szerint fontos figyelemmel kísérni és megérteni a jégolvadást a nagy hegységrendszerekben. De a hóhatár alatti ökoszisztéma jóval nagyobb területet foglal el, mint az állandó hó és jég. Mégis nagyon keveset tudunk erről az ökoszisztémáról, valamint arról, hogy az miként hat a vízellátásra.Previous Az atomóra a világ egyik legpontosabb időmérő eszköze
Next Az élet meghosszabbítása

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × 4 =