Sportfogadás – csak ésszel!


Sportfogadás – csak ésszel!
Olvasási idő: 2 perc

A Tippmixen való sportfogadások száma és összege szinte évről évre nő: 2020-ban az online sportfogadás 250 milliárd forintos árbevételt hozott.

A külföldi oldalakon való sportfogadás is egyre népszerűbb – noha a hazai tisztázatlan jogszabályi helyzet miatt ez elvileg csak mindenféle trükkel, proxyszerverrel, miegyébbel megoldható – sok fogadóoldal, így a Betfair magyar közönsége is jókora. Ennyi forgalomhoz rengeteg olyan ember kell, aki alkalomszerűen vagy rendszeresen fogad.

A sportfogadás lelki vonzata

Azt azonban fontos észben tartani, hogy a sportfogadás, mint sok más hasonló, felfokozott lelkiállapotot okozó tevékenység, könnyen fordul függőségbe, és válik szenvedélybetegséggé.

A kóros játékszenvedély (klinikai nevén patológiás gambling) orvosi diagnózis által jól meghatározható probléma. Jellemzője a kockázatfelmérés zavara és a beszűkült tudatállapot, ebből pedig számtalan probléma fakad a pénzzavartól az egyéni tragédiákig, ráadásul nem is ritka, minden ötvenedik embert érint valamilyen formában, és sokszor társul hozzá egyéb, például alkohol-, drog-, nikotin- függőség is, de a mobilfüggés is komoly probléma, főként a fiatalabbak körében.

Kialakulásában számos rizikótényező szerepet játszik. Ezek között vannak nem meglepők – törekvés egy olyan izgalmi állapot elérésére, amit csak a játék képes fenntartani – és annál megdöbbentőek, mint a tudattalan vesztési vágy vagy az ember saját maga ellen fordított agressziója.

Nem mérik fel a fogadás kockázatát

A kockázatmegítélés zavara, a „szisztéma vagy stratégia szerinti” játékba vetett hit az egyik fontos előjel. Ebbe a kategóriába tartozik mindenféle projektált szabályszerűségbe vetett hit. Alapja pedig az, amit a pszichológia megerősítési elméletnek hív. Ebből születnek a fogadási babonák, és az is, hogy nem csodálkoznak az emberek, ha vesztenek. Mert felfogásuk szerint ez csak a játék velejárója, és mintegy igazolása annak, hogy na ugye, akkor statisztikailag biztos hogy „legközelebb szerencsésebb leszek!”.

A sikersztoriknak is van erre ráhatása, hiszen mások pozitív történetei is megerősítik őket. Közben a média is tele van csodás lottónyereményekkel, sportfogadási nyereményekkel, így a valóságnál gyakrabban képzelik el lehetségesnek a fogadók ezeket a helyzeteket. (Például ha 11 ezerszeres szorzóról olvas sportfogadás kapcsán, ahol száz forintból csinált valaki egymillió-százezret, könnyen beleéli magát.) A szerencsejátékosok gyakran folytatják a fogadást csupán abból az elgondolásból, hogy a folyamatos veszteséget biztos nyereség fogja követni. Holott sokszor puszta szerencse dolga a kimenetel. Mindezt úgy, hogy a veszteség pszichológiai alaptézis szerint jobban fáj, mint amennyire a nyereség pozitív érzést ad.

Sportfogadás: a függőség megelőzése fontos

Ahogy mondani szokták: az igazán betegnek mondható játékosok két esetben képtelenek abbahagyni a játékot: ha nyerésben vannak, vagy ha vesztésre állnak. Előbbi esetben a nyerőszéria kiaknázása, utóbbiban a veszteségek visszanyerése érdekében való további játék löki ördögi körbe a szenvedélybeteg játékost.

Éppen ezért a megelőzés a legfontosabb! Aki sportfogadásra adja a fejét, számoljon a veszteséggel, állítson be például havi limitet, és soha ne játsszon olyan pénzzel, amely elvesztése esetén tényleg hiányozna neki. Illetve aki felismerte függőségét, forduljon függőségkezelőhöz.Previous Vetési konkoly – Az év vadvirága 2021-ben
Next A magyar tábori mozgó sütödék

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × 4 =