Automata a világ minden tájáról


Automata a világ minden táján található
Olvasási idő: 4 perc

Ha úgy gondolod, hogy az automaták csak édességeket, üdítőket, chipseket és kávét tudnak adni, akkor nagyot tévedsz!

Manapság nagyon egyedi automaták vannak a világon, ezért összeállítottuk a legmenőbb és a legfurcsább automaták listáját. Mielőtt azonban a legújabb és legérdekesebb automatákat mutatnánk be, beszéljünk ezek történelméről!

Az első jegyzett automata az ókori Alexandriából származik – az alexandriai Hérón gépész, matematikus és kézműves fejlesztette ki –, amely szentelt vizet adagolt az egyiptomi templomokban. De van feljegyzés néhány száz év ugrással, úgy 1600 körülről, amikor is az angliai kocsmákban sárgarézből készült kisgépek árultak dohányt.

Az első modern pénzérmékkel működő automatákat az 1880-as évek elején vezették be Angliában.

A gépet Percival Everitt elképzelései alapján kivitelezték 1883-ban, ami hamarosan széles körben elterjedt a vasútállomásokon és a postahivatalokban. Az automata borítékot, képeslapokat és levélpapírt adott.A Sweetmeat társaságot 1887-ben alapították Angliában, amely elsősorban automaták telepítésével és karbantartásával foglalkozott. A Stollwerck német csokoládégyártó cég 1893-ban már 15 000 automatában értékesítette híres csokoládéját. Azonban a cég nem csak csokoládé-automatákat üzemeltetett, hanem cigaretta-, gyufa-, rágógumi- és szappanautomata is volt a repertoárjukban. Az Egyesült Államokban az első automatát 1888-ban építette ki a Thomas Adams Gum Company, amely rágógumit értékesített New York City vonatállomásain. 1897-ben úgy gondolták, hogy ezeket a gépeket játékokkal egészítik ki, hogy növeljék a vásárlók vonzerejét.

Rágógumit értékesített New York City vonatállomásain

A technológia fejlődésével elérhetővé váltak olyan automaták, amelyek szinte mindent kínáltak az emberek számára, beleértve a szivarokat, a képeslapokat és a bélyegeket is. A legelső italautomata Párizsban lépett üzembe, ami lehetővé tette az emberek számára, hogy sört, bort és likőröket vásároljanak. (Manapság az automatákban az italok a legnépszerűbb termékek közé tartoznak.)

Az 1926-ban William Rowe által feltalált cigaretta automata rengeteg helyen problémát okozott, mert kiskorúak is hozzáférhettek. Mivel nem találtak megoldást arra, hogy a gyerekek ne tudják megvenni ezért több országban betiltották. Azonban mai napig található cigarettaautomata többek között Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Csehországban, Spanyolországban és Japánban.

Hogyan képesek az automaták érvényesíteni a behelyezett pénzt?

A régebbi gépeknek sokkal nehezebb volt hitelesíteni a papírpénzt, mint az érméket. A korai automaták, amelyek bankjegyeket fogadtak el egy mágnesszalagra támaszkodtak, ami mérte, hogy a bedobott fizetőeszközben megfelelő mennyiségben van-e a vastartalom. Az 1990-es évek elejétől az automaták alacsony felbontású digitális fényképezőgépek használatára váltottak át, hogy ellenőrizzék a bankjegyek érvényességét. A készülékek konkrét mintákat keresnek a papírpénzen, ha nem találnak, akkor nem fogadják el az adott bankjegyet. Ezért szokott problémát jelenteni, ha gyűrött pénzt próbálunk elfogadtatni. A hamisítók gyakran alacsonyabb címletű bankjegyet dobnak be a gépekbe. Azonban az infravörös csík, amely a legmodernebb automaták sajátja már nem igazán verhető át. Így az automaták könnyen felismerhetik, hogy egy készpénz valós-e vagy hamis.

A régebbi gépeknek sokkal nehezebb volt

 

Magyarországon komoly törvények vonatkoznak az automatákra

Most már nemcsak az élelmiszert árusító automaták adatait kell bejelenteni a NAV-nál, hanem szolgáltatástól és árucikktől függetlenül minden berendezést. Azokat is, amelyek olyan termékeket vagy szolgáltatásokat kínálnak, amiért helyben fizetnek a vásárlók és működésükhöz nincs szükség kezelőszemélyzetre. Idetartoznak például a parkoló automaták, a személyzet nélküli autómosó berendezések, a „százforintos” játékkiadó gépek és a legkülönfélébb árucikkeket kínáló automaták is.

A NAV az adózó bejelentése alapján automata-berendezésenként egyedi regisztrációs számot ad, amit az üzemeltető köteles az automatán jól láthatóan feltüntetni. Ha nem jól olvasható a regisztrációs szám az automatán akkor, a természetes személy üzemeltető kétszázezer forintig, a nem természetes személy üzemeltető pedig ötszázezer forintig terjedő mulasztási bírsággal szankcionálható.

Az automatákban az élelmiszerek és az italok a leggyakoribb árucikkek, azonban e forma alapján az értékesíthető speciális árucikkek listája szinte végtelen. 2006 körül a bankkártya-szkennerek elterjedésével nagy előrelépés történt a fejlődésben. Ma már szinte minden új automata képes bankkártya elfogadására és a legtöbb ilyen automata pay-pass funkcióval is rendelkezik (Magyarországon például az egyetemeken található ilyen). Ez rengeteg lehetőséget nyújt a nagyvállalatok számára a termékeik értékesítésében.

Íme, néhány különleges termék, amelyek automatagépekben találhatóak:

Let’s Pizza automata

Olaszországban található automata friss alapanyagokból, ami három perc alatt készíti el a pizzát.

Hamburger automata

Ha hamburgert szeretnénk enni, de már minden hamburgerező bezárt és nincs kedvünk az ismert gyorskajás üzletláncokhoz, nem kell aggódnunk! Annyi a dolgunk, hogy gyorsan felpattanunk egy repülőre, mivel Japánban, Oroszországban, Hollandiában és Amerikában találhatóak olyan hamburger automaták, amik a nap 24 órájában üzemelnek.

Amerikában találhatóak olyan hamburger automaták,

Cupcake automata

Pittsburghban nem kell cukrászdába menni egy kis muffinért, mivel már automatákból is hozzájuthatunk.

Cupcake automata

Krumplipüré automata

A burgonyapürét nem nehéz elkészíteni, de ha nincs kedvünk otthon megcsinálni. Akkor a mi más is lenne a legjobb megoldás, mint kimenni Szingapúrba.

Noodle automata

Ezek az automaták egy tál forró tésztát kínálnak, hússal és zöldséggel kiegészítve. De nem csak Japánban, hanem már Magyarországon is találkozhatunk ilyen gépekkel.

Noodle automata

Gold to go automata

Ez az automata főként az Egyesült Arab Emírségekben, Abu Dhabiban és Dubaiban található, ami tíz másodpercenként ellenőrzi az arany értékét. 10 grammos aranyrudakat vagy érméket vehetünk belőle.

Ez az automata főként az Egyesült Arab Emírségekben
Kép: Guilhem Vellut

Könyvautomata

Ha jobban körülnézünk ilyet Magyarországon is több helyen észrevehetünk, többek között a metróállomásokon.

Könyvautomata, ha jobban körülnézünk ilyet Magyarországon
Kép: POKET zsebkönyvek

Banánautomata

Tokióban banán is vásárolható egy-egy automatából. Egy darab banánt vagy egy egész „banáncsokrot” is lehet választani, étvágytól függően.

Tokióban banán is vásárolható
Kép: Imgur

Bagett-automata

A franciák annyira szeretik a bagettet, hogy még automatát is csináltak neki, ami meleg, helyben sütött bagettet kínál.

A franciák annyira szeretik a baguettet
Kép: davitydave

Friss fehérnemű automata a nap 24 órájában

Semmi meglepő. A japánoknál mindenféle hülyeség kapható, bármikor találhatunk ilyen automatákat és ennek még csak nincs is köze a szexhez.

Friss fehérnemű automata
Kép: richman21

Horgászcsali-automata

Mondhatni ez az automata a horgász legjobb barátja. A mélyhűtött és élő férgektől a legyekig minden megtalálható ebben az automatában.

Csali automata
Kép: Imgur

Burrito Boksz

Az első ilyen automatát 2014-ben Los Angelesben mutatták be, de egy év elteltével már 25 amerikai városban is várta a mexikói ételek iránt rajongó éhes embereket.

Japán az automaták földje!

Japán híres a legfurább és legérdekesebb automatáiról, mivel nem csak olyan termékeket kínálnak az embereknek, mint a friss gyümölcs és zöldség, különböző készételek, elemek, virágok, ruhák és természetesen a sushi. Ebben az országban van a legmagasabb egy főre jutó automaták aránya a világon.

A Persistence Market Research által elvégzett 2015-ös kutatás eredményei azt mutatják, hogy Japánban minden 23. lakosra jut egy automata. Európában Olaszország több mint 810 000 automatával rendelkezik, utána erősíti a sort Franciaország 590 000 automatával, amit a dobogós helyek közül Németország zár 550 000 automatával. Az Egyesült Államokban becslések szerint 4,6 millió automata található.

 

Forrás:

Interesting Engineering
ThoughtCo.
Atlas Obscura
Nemzeti Adó- és Vámhivatal I.
Nemzeti Adó- és Vámhivatal II.Previous Magyar film kvíz! Azt hiszed láttad már mindet? Teszteld a tudásod!
Next A Nobel-díjas Akira Yoshino a lítium-ion akkumulátor feltalálója

2 hozzászólás

  1. Dorka
    2022/02/20
    Válasz

    Magyarországon hol van noodle autómata?

    • Dorka! Ez a cikk 3 éve készült, egy-két egyetemen biztosan volt, de azóta már lehet, hogy ott sincs.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 + három =