Orosz űrhajó – holdutazás a Föderációval


Orosz űrhajó - holdutazás a Föderációval
Olvasási idő: < 1 perc

Megkezdődött a holdutazásra is alkalmas orosz Föderáció (Fegyeracija) űrhajók építése.

Orosz űrhajó - holdutazás a FöderációvalA Föld-közeli pályán való repülésre és holdutazásra is alkalmas új orosz űrhajó építésének munkálatai aktív szakaszba léptek. Elkészült az egész tervdokumentáció, most az egyes részegységeket kezdik építeni. Az első, a tervek szerint 2021-re elkészülő űrhajót Föld-közeli pályán való repülésre tervezték. A négyfős legénység szállítására alkalmas űrhajót 80 százalékban kompozit anyagokból, a leszálló egységét pedig 1570C típusú, új alumíniumötvözetből fogják megépíteni.

A szárny nélküli űrhajót, a tervek szerint, egyetlen személy is működtethetné, önállóan repülve 30 napig, egy űrállomás részeként pedig egy évig tartózkodhat a világűrben. Az űrhajót az Angara-A5V és az Angara-A5P típusú hordozórakéták állítják majd Föld körüli pályára. Az első automatikus repülést 2021-re ütemezték be, az első űrhajósok pedig 2023 szállhatnak majd fel. Egyes tervek szerint 2029-ben történik a holdra szállás.

Orosz űrhajó - holdutazás a Föderációval

A Roszkoszmosz orosz űrkutatási vállalat kedden jelentette be, hogy nyílt pályázaton keres űrhajósokat a holdutazáshoz. A feladatra olyan, 35 évnél fiatalabb orosz állampolgárok jelentkezését várják, akik mérnöki, tudományos vagy repülési szakdiplomával rendelkeznek, valamint tapasztalatokat szereztek a repülőgép- és a rakétagyártásban, illetve az űriparban.
A Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem 2016 novemberében még csak jelezte, hogy űrkutatási szakot készül indítani, amelyen űrhajósokat és más szakembereket fognak képezni. Mostmár viszont biztos, hogy 2017 szeptemberétől mintegy 100 hallgatót vesznek fel az űrkutatási szakra. A kar összehangolja majd tevékenységét a szakterületen működő cégekkel és intézményekkel, többek között a Roszkoszmosszal, az Energijával és az Űrkutatási Intézettel.

A Föderáció nevű űrhajó és megépítésének célja, hogy támogassa a nemzetbiztonságot, a technológiai függetlenséget, akadálytalanul hozzáférjen az orosz űrhöz és sikerrel valósítsa meg emberek, illetve rakományok szállítását a Föld körüli pályán lévő űrállomásokra, vagy leszálljon a Holdra. A projekt előzetes költségvetése közel 60 milliárd rubel.Previous Új ásványt fedeztek fel Rudabányán
Next A bioüzemanyagok csökkentik a repülőgépek koromkibocsátását

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × három =