A Zselic forrásai


A Zselic forrásai - Mint arra az eredmények rámutattak, a zselici forrásokat veszélyeztető tényezők turisztikai és kisebb mértékben kommunális eredetűek.
Olvasási idő: 2 perc

Az emberi tevékenység során akaratlanul is szennyező anyagokat juttatunk a felszín alatti vizekbe.

Mivel azonban egy vegyület sok esetben csak hosszabb idő múltán jut a felszínről a talajvízbe és a rétegvizekbe, a károkra olykor csak évtizedek múltán derül fény. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói a Zselic forrásainak vízminőségével kapcsolatban jutottak fontos eredményre.

„A XX. század második felében jelentkező túlzott műtrágyahasználat miatt hazánk szinte teljes területén érzékelhető a nitrátszennyeződés. De más káros anyagok is megtalálhatóak a talajvízben és a források vizében. Ezek a szennyezett talajvizek ráadásul a felszín alatti sajátos körülmények miatt csak nagyon kis mértékben képesek az öntisztulásra” – mutatott rá Dr. Varga Dániel egyetemi docens, a MATE kutatója.

Az ügy fontossága miatt a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet kaposvári munkatársai, a hallgatókkal közösen, egy éven keresztül végeztek vizsgálatokat a Zselic területén található jelentősebb források, így a Négytestvér-, a Csepegő-kő, a Csippány- és a Tókaji-forrás vízminőségével kapcsolatban.

A vizsgálatok alapján a források vize kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos jellegű és egyértelműen csapadék eredetű, mely a felszíni vízgyűjtőjükön gyűlik és a talajrétegeken keresztül, hetek alatt éri a kibukkanások helyszínét. Ammónia-, nitrit-, nitrát- és szervesanyag-tartalmukat tekintve mindegyik forrás vize megfelelt az ivóvízminőségnek.

Szintén jó hír, hogy az eredmények alapján a források vízbázisát érintő kommunális és mezőgazdasági tevékenységek nem jelentenek veszélyt a vízminőségre. Mindössze egy forrásnál jelentkezett magasabb nitrátkoncentráció, de az is határérték alatti mennyiségben.

Mint arra az eredmények rámutattak, a Zselic forrásai nincsenek nagy veszélyben. A veszélyeztető tényezők turisztikai és kisebb mértékben kommunális eredetűek.

Hidrológiai, ökológiai, turisztikai és esztétikai fontosságuk miatt ugyanakkor a vizsgált források és vízgyűjtőjük folyamatos megfigyelése és védelme kiemelt jelentőségű.

Fontos feladat például a felszíni vízgyűjtőterületek rendszeres terepi megfigyelése, hogy az esetleges szennyezések elkerülhetők legyenek. Emellett nagy hangsúlyt kell fektetni a forrásfoglalások karbantartására és tisztítására, hogy mindig kellő vízhozamú és jó minőségű vizet szolgáltassanak. A hatóságok és a kutatók fontos feladata a vízminőség folyamatos monitoringja. A turisták és természetjárók pedig azzal tudnak sokat segíteni, ha nem hagynak maguk után hulladékot, segítik a Zselic forrásai környezetének tisztán tartását és bejelentik az esetlegesen észlelt környezetkárosító tevékenységeket.Previous Citizen science módszer: szunyogmonitor.hu
Next Zöld varangy – A 2021-es év kétéltűje

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 5 =