Mit tehetünk azért, hogy kutyánknak hosszú és boldog élete legyen?


Mindenki abban reménykedik, hogy kutyája még nagyon sok évig társa lesz. Íme néhány tipp, amivel elősegíthetjük, hogy őszülő barátunk minél tovább maradjon fitt, boldog és egészséges:
Olvasási idő: < 1 perc

Senki nem szeret arra gondolni, hogy kedvenceink élete mennyivel rövidebb egy emberénél.

Mindenki abban reménykedik, hogy kutyája még nagyon sok évig társa lesz. Íme néhány tipp, amivel elősegíthetjük, hogy őszülő barátunk minél tovább maradjon fitt, boldog és egészséges:

  • Rendszeresen ellenőrizzük kutyánk súlyát és kondícióját! Módosítsuk az ételadagokon a változó tápanyagigényeknek megfelelően!
  • Lássuk el az életkorának megfelelő típusú táplálékkal! Az idős kutyák étrendje jó minőségű fehérjékből és kis mennyiségű zsírból álljon, emellett legyen könnyen emészthető. Az étrendnek tartalmaznia kell az idős kutyák számára megfelelő vitaminokat és nyomelemeket. Hasznos lehet kis mennyiségben megfelelő gyümölcsök, zöldségek és gyógynövények etetése. További táplálékkiegészítők, például a halolaj és a zöldkagyló-por segíthet az ízületek egészségesen tartásában.
  • Rendszeresen ellenőrizzük az állatorvosnál, hogy nem bukkannak-e fel a gyakori „öreg kutya panaszok”, mint az ízületi gyulladás, fogproblémák vagy fertőzések!
  • Tartsuk tisztán és egészségesen kutyánk fogait!
  • Ha lehetőségünk van rá, gondolkozzunk el a kutya fizioterápián, hogy enyhítsük és megelőzzük az arthritis-szal járó fájdalmas tüneteket.
  • Amennyiben kutyánk egészséges és terhelhető (példáulnem jár fájdalommal számára a mozgás), vigyük rendszeres nem túl megerőltető sétákra, hogy karban tartsuk az izmait és ízületeit.
  • Foglalkozzunk és töltsünk időt vele, legyen szó akár fésülésről, autózásról, trükkökről vagy játékról!
  • Fésülés közben fordítsunk kiemelt figyelmet az esetleges fájdalmasan érzékeny pontokra, újonnan megjelenő csomókra és duzzanatokra. Ha valami gyanúsat találunk, mutassuk meg mielőbb az állatorvosunknak!
  • Próbáljuk megelőzni, hogy kutyánknak traumatikus élményekben legyen része, például ne kerülhessen bajba akkor sem, ha már nem igazán hall és így nem reagál arra, ha hívjuk. Ne felejtsük el, hogy így már a közeledő autó hangját sem hallja meg!


Previous Miért figyelj az öregedő kutyára?
Next Mi befolyásolja a tinédzserek barátságát?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő − 2 =