Ukrajna és Kína amerikai dollár helyett nemzeti valutában számol el


nemzeti fizetőeszköz használata
Olvasási idő: < 1 perc

Ukrajna és Kína, az egymás közötti kereskedelemben még idén át kíván térni az amerikai dollár helyett a nemzeti valutában,

azaz hrivnyában és jüanban való elszámolásra – közölte Szerhij Arbuzov ukrán miniszterelnök-helyettes pénteken.

Az ukrán kormánytag ezen a héten Kínában folytatott tárgyalásainak eredményeiről újságírók előtt kijelentette, hogy a valutacseréről már megszületett a megállapodás a két ország között. Mint mondta, jelenleg mindkét fél országa pénzintézeteivel folytat erről konzultációkat. Hozzátette, hogy az ukrán bankok támogatják a valutacserét. Erre alapozva kifejezte meggyőződését, hogy az első ilyen tranzakciók már idén megtörténnek.

Az ukrán és a kínai nemzeti bank múlt év júniusában írt alá három évre szóló kétoldalú megállapodást a valutacseréről. 15 milliárd jüan, vagyis 2,36 milliárd dollár értékben.

Szakértők véleménye szerint az ukrán-kínai kereskedelemben alkalmazandó valutacsere hozzájárul az Ukrajnából kiáramló valutamennyiség csökkentéséhez, ami stabilizáló hatással lesz a hrivnya árfolyamára.

A miniszterelnök-helyettes emellett reményét fejezte ki, hogy Ukrajna a jövőben növeli exportját az ázsiai országba. Valamint egyensúlyba kerül a jelenleg Kína javára álló ukrán-kínai külkereskedelmi mérleg.

A két ország közötti gazdasági együttműködés stratégiai ágazatai között említette a mezőgazdaságot, a repülőgép, illetve űreszközök gyártását, a tudományt, a kultúrát és a gyógyászatot. Valamint a közúti közlekedés és a kikötők infrastrukturális fejlesztését.Previous Bőrre permetezhető koffein helyettesítheti a kávét
Next A kerettanterv és az új tankönyvek korrekciója várható

No Comment

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük