Amerikában lévő magyar vonatkozású helyek, helyszínek


Amerikában lévő magyar vonatkozású helyek, helyszínek
Olvasási idő: 2 perc

Egy jól irányzott vágással csapott bele a lecsóba, a kicsit sem hatásvadász jenki huszár HuGo nevű applikáció.

Ez a közösségi applikáció segít összegyűjteni az Amerikában lévő magyar vonatkozású helyeket, helyszíneket, a függetlenségi háborútól napjainkig létrejött – történelmi, kulturális vagy akár gasztronómiai – „magyar nyomok” hálózatát folyamatosan építve.

A tájékoztató szerint a HuGo alkalmazás ugyanúgy segít a kint élő magyarok közösségépítésében, mint a kontinensre látogató honi „nyomkeresők” kíváncsiságának kielégítésében. Az amerikai függetlenség kikiáltásától napjainkig tartó közel 250 év emlékeit és létező magyar vonatkozásait feltérképező  applikáció az App Store-ból már letölthető. De állítólag hamarosan Androidon is elérhető lesz.

Miért huszár? Mert a függetlenségi háborúban egy magyar huszár, Kováts Mihály az amerikai lovasság megalakításában komoly szerepet vállalva a harcokban vesztette életét. Ő egy olyan szimbólum, aki a magyarok szerepét mutatja a független Egyesült Államok létrejöttében és az USA történelmében. Legalábbis az ötletgazdák szerint.

Az appot a washingtoni székhelyű Hungary Foundation fejlesztette, akik szerint a magyarok több száz éve hozzájárulnak Amerika fejlődéséhez. Azt eddig is tudtuk, hogy a világban mindenhol található egy magyar, de most ismét megerősít bennünket egy szervezet: nincs olyan szeglete az USA-nak sem, ahol ne találnánk magyar lábnyomokat. 

Az applikáció már többszáz magyar vonatkozású helyet jelölt meg.

A kaliforniai kürtőskalács készítőtől a Washingtoni Nemzeti Katedrális, Bossányi Ervin magyar festő-iparművész által készített ablakaiig, a magyar származású Róth Imre (Emery Roth) által tervezett ikonikus New York-i felhőkarcolótól (St. Moritz Hotel) egy Pennsylvaniaban található autentikus magyar tanyáig vagy egy dobos torta “lelőhelytől” Kossuth Lajos valamelyik szobráig.

De ez nem csupán egy magyar érintettségű, amerikai helyeket bemutató online térkép, hanem egy közösségi alkalmazás is. A felhasználók folyamatosan tölthetik fel az általuk felfedezett, odaillő helyeket. Mindemellett erősíti az Amerikában élő magyarok összetartását, segíti azokat akik az USA-ban vakációznak, vagy vegyes, amerikai-magyar házasságban élnek. Szintén hasznos a magyar „világjáróknak”, illetve a Magyarországba „beleszeretett” amerikaiaknak vagy olyan magyar kötődésű csoportoknak, melyek aktívan szeretnék tartani egymással a kapcsolatot.

Az időzítés is tökéletes! Mert mikor, ha nem most, a közelgő ’48-as forradalom és szabadságharc ünnepén, a COVID-kényszerűségből izolálódott egyéneknek, családoknak, csoportoknak robbanjon az élmény. Mert ugye, a huszárbecsület azt diktálja, hogy az egyelőre korlátozott körülmények ellenére is virtuális magyarkodásba lehessen kezdeni. Ja, nyerni is lehet! A főnyeremény egy retúr repülőjegy az Egyesült Államokba és vissza. Nemcsak azoknak, akiknek kajlára pederített nyalka bajusza van, mint a közhuszároknak.Previous Észak-Korea űrprogramja
Next Cickányok – Amit mindig tudni akartál, de nem merted megkérdezni

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × öt =