Látogatás a LEGO® kockaverzumában


Lego hotel diorama - Tudománypláza
Olvasási idő: 5 perc

2019. február 28-án nyílt meg a Természettudományi Múzeumban a Lego modellek alkotta Kockakiállítás Óriások támadása címmel.

A kiállítás egészen június 16-ig lesz látogatható! A Lego-t – köszönhetően világméretű elterjedtségének – már nem kell bemutatni senkinek sem. A színes építőkockák története 1932-ben kezdődött, amikor Ole Kirk Christiansen asztalosmester vállalkozásba fogott. Kezdetben fából készült játékokat készített és árusított. Az értékesítés azonban váltakozó eredményességgel folyt. Ole belátta, hogy a klasszikus játékkészítésnél és házalásos értékesítésnél többre lesz szükség! Saját brandre és a legfejlettebb technikájú gépekre. Két év múltán felvette Ole cége a Legó nevet, ami a dán ,,leg godt”, vagyis „játssz jól” kifejezés összevonásából hozott létre.

A vállalkozás következő innovatív húzása az egymással összefüggő játékok rendszerének ötlete és létrehozása volt. Az építőkockák különleges kiképzést kaptak: ,,bütyköket” felülre, lyukakat alulra azért, hogy a darabok, egymásba illeszthetőek legyenek. Az építőkockák ,,műanyagosítása” már a mester fiára, Godtfredre maradt, aki ezt 1958-ban véghez is vitte azt. Ekkor teremtődött meg a LEGO® igénye arra, hogy játékaival inspirálják és edukálják is a gyerekeket, valamint külföldön is megvessék lábukat. Ezzel indult világhódító útjára a LEGO®!

A világpiaci tarolás receptjét is Godtfried foglalta össze. Szerinte a játék sikerességének oka a határtalan szórakozási potenciál, korra és nemre való tekintet nélkül. Szavatos, agytornász és csendes játék, amely órákig lefoglal szinte bárkit. Minél több a legó-elem, annál több értékes és kreatív alakítás lehetséges, ami a képzelőerőt is fejleszti és, amivel folyamatosan lépést tartanak a kiegészítő csomagok. Mindezek garantált, az apró részletekre maximálisan figyelő minőségben!

A kreatív ötletek, elgondolások, az ehhez szükséges munkaórák biztosítják az újabb és újabb generációk szűnni nem akaró lelkesedését a LEGO® iránt. Erre erősítenek rá a kiállítások!

Mérföldkőnek tekinthető a vállalat történetében a Legoland. Az 1968-as billundi élményparkot az elmúlt évtizedekben további hét követte. Tervezik további három építését Dél-Koreában, New-Yorkban és Kínában. Ezekben a hatalmas parkokban szinte minden a LEGO® dicséretét zengi. A színes építőkockák valós méretű épületeket és járműveket formálnak meg. Azon túl, hogy az élményparkok nagyszerű szórakozást nyújtanak a látogatók számára, be is integrálják őket ebbe a sajátos univerzumba. Emiatt érdekesek leginkább a mostani Természettudományi Múzeumban is nyílott, illetve az ehhez hasonló kiállítások.

Az Óriások támadása című, éppen egy ilyen típusú LEGO® kiállítás. Ráadásul Európa legnagyobbja! Bár nem egy Legolandet kell elképzelni, de Budapesten most ez is nagy szám. De annyiban bizalmat szavazhatunk neki, hogy tényleg figyelemreméltó méretű és részletes kidolgozottságú maketteket láthatunk. De erről majd később!

Az esemény atyja nem más, mint a Legó bácsiként aposztrofált Rafal Szymanski, aki feleségével, illetve barátaikkal alkotta meg a kockakiállítást.

Ők is lelkesen osztják az elgondolást a Legó nagyszerűségéről, ami már gyerekkorukban kezdődött és a kiállításban tetőzött. Szerették volna a különleges alkotásokat elvinni mindenhova. Ennek érdekében két, párhuzamosan futó kiállítás utazik a világban. Eddig hét országban jártak, 53 kiállítást tartottak meg. A mostani magyar állomás már a második a kockakiállítás történetében. Két évvel ezelőtt már jártak Budaörsön. A mostani kiállítás a Természettudományi Múzeum hathatós közreműködésével valósult meg, mintegy 2000 négyzetméteren.

Az esemény a Giant Invasion, Óriások Támadása fantázianevet kapta.

A kiállítás 12 zónára lett felosztva. Az elsőben az óriás modellek láthatóak, úgymint a Batmobil, az RMS Titanic, az Air Force One, valamint egy óriáskerék (Ferris Wheel). A második zónában a sport kerül előtérbe, ahol ennek megfelelően láthatók sportolók figurái legókockákból. Majd az emberi test egyes szerveinek, testtájainak rendhagyó biológiája következik, amit a híres űropera, a Star Wars követ. Az ötödik zónától már átléphetünk a fantázia és a mese világába a szuperhősökön, tündérmeséken és a galaxis változatosságán keresztül. Ezután a látogatók visszatérhetnek a realitások talajára és megtekinthetik az építészet, oktatás és történelem diorámáit, mozaikjait. Végül, de nem utolsó sorban, tizenkettedikként ott található a robotzóna, ahol interaktív működés közben tekinthetők meg az érdekes alkotások.

Bár ez a tizenkettes felosztás a sokszínűséget és a tartalmasságot hívatott szimbolizálni, rendkívül túlzó. Éppen ezért inkább az ellenkezőjét érezteti az emberrel a látogatás után. Bőven elegendő lenne, ha hat szekcióba vonnák össze a műtárgyakat, ezzel nem csak a tartalom lenne optimálisra sűrítve, hanem a kicsi kiállítótermet is lehetne optikailag növelni. Bár a zónák címeinek elolvasásakor ez senkinek sem tűnik fel, a megtekintéskor azonnal nyilvánvalóvá válik, hogy az alkotások majdnem kétharmadánál átjárhatóság áll fenn a tematikát tekintve.

Jó pont, hogy a belépés után rögtön a ,,nagyvadakkal” találhatjuk szemközt magunkat!

Természetesen, amint megcsodáltuk a több méter hosszú Air Force One-t, a S.H.I.E.L.D. titkosszolgálat fiktív repülőgéphordozóját, elénk tárul az óriáskerék, ami vitán felül a legimpozánsabb kiállítási darab. Az itt felépített, négy méter magas kerék a világ legnagyobbja, ráadásul teljesen Legó építésű, még a kereket meghajtó motort is beleértve.

A S.H.I.E.L.D. titkosszolgálat fiktív, Lego, repülőgéphordozója. Több méter hosszú Lego Air Force One.

Ezek után terítékre kerülnek a kisebb, tematikusabb diorámák. Belőlük szerencsémre volt bőven, hiszen számomra az atmoszférateremtés érdekesebb, mint a rekordhajhász 1:1-es makettek. Itt a kidolgozottság és a részletgazdaság kell, hogy domináljon, különben a felépített alakzat üres lesz és nem adja át azt az élményt, amit a valóságban. Éppen ezért nem elegendőek csak az épületek, a terekre életet is kell vinni, ami ez esetben a kis sárga figurákat jelenti. Ezzel többször is operáltak a kiállítók a későbbiekben is, és remekül tették. Külön öröm volt találkozni gyerekkorom mesehőseivel. Leginkább a Rejtély Rt. kisbuszával. Bár koromnál fogva inkább örültem volna, ha Bozont helyett Jay és Néma Bob tűnik fel a színen.

 Harry Potter Lego diorama - Tudománypláza Harry Potter Lego diorama - Roxfort expressz- Tudománypláza

Lego hotel diorama - Tudománypláza Scobby-doo, Lego Rejtély Rt. kisbusz diorama

A kisebb diorámák után a nagyobb alapterületű, terráriumszerű kialakítások következnek, ahol komplett történeteket meséltek el, városokat ábrázoltak. A vasútról és Gotham City-ről van szó. A Legó-vasút bizonyára különleges mindenki számára, aki valaha legózott. Alig ismerni olyant, aki ne szeretett volna egy pályát összeállítani és mozdonyokat futtatni, kocsikat szalasztani rajta. A kerekített formákat nélkülöző, szögletes megvalósíthatóság ellenére garantáltan nem szegi kedvét az a gyerek, aki a vasúttal babrál.

Kicsit idősebbeknek szól a Gotham sztori, sőt inkább a felnőttek lesznek azok, akik számára működni fognak a városban elrejtett Easter Egg-ek.

A játékok üdvözlendő tulajdonsága, hogy ezeknél már megkaphatjuk az interaktivitást, hiszen egy piros gomb megnyomásával működésre bírhatjuk a szerelvényeket, a Batmobilt, sőt magát a sötét lovagot is. A kiállításon Budapest ismert nevezetességei is láthatók. A Parlament, a Hősök Tere, a Millenniumi emlékmű és jellegzetes szobrai külön a budapesti helyszín tiszteletére készültek el.

Lego Wayne-torony - Tudománypláza Lego vasút terepasztal - Tudománypláza

Kiemelendő szekció a Star Wars is, sőt talán ez a legkidolgozottabb része a kiállításnak. Nem is csoda, hiszen a rajongók már csak ezért is fel fogják keresni a színes kockákat a múzeumban. Annyit elárulhatok, nem fognak csalódni. Amiben ez a szekció többet ad, mint a többi, az az, hogy egyaránt kapunk életnagyságú bábukat, jeleneteket és járművek több mint 100 makettjeit is. Az űropera hívei tehát többszörösen is el lesznek kényeztetve.

 Lego Star Wars Lego x-wing - Star Wars

Lenyűgöző modellek mutatják be az emberi test működését, a szerveinkről készült részletes modelleken keresztül. Segítségükkel a legkisebbek is tájékozódhatnak a szervezetről, de bárki másnak is hasznos az anatómiai részletgazdagság. Ha valaki vizuális típus és elraktározza magában a képeket, akkor biztosan sikerrel veszi az akadályokat a dolgozatok során!

Lego agy - Tudománypláza Lego tüdő - Tudománypláza

Az emberi test után rögtön a mechanika jön, ahol aktiválhatunk motort, laboratóriumi kart, vágtató géplovat és egyéb érdekes felépítményeket. Ilyenkor az ember akarva-akaratlanul is elidőzik a mozgás tanulmányozásánál. Talán éppen azokkal a gondolatokkal, amik azokat is foglalkoztatták, akik éppen feltalálták, létrehozták ezeket. Akiket ez nem inspirál és nem lesz kedvük valami hasonlót alkotni otthon, azokat talán már semmi sem izgatja fel.

Lego motor - Tudománypláza Lego robotkar - Tudománypláza

Anélkül, hogy az összes, arra érdemes alkotást leleplezném, muszájnak tartom végül bemutatni az egyik legkedvesebb alkotásomat a kockák közül.

Ezzel az egész kiállítás minősége és presztízse hatalmasat nő. A pop-kultúra és a konzum-univerzumok termékei után ebben az esetben a komolyság a főszerep. Az egyik nagyméretű akváriumban a lengyel 1981-es hadiállapot kihirdetése van lemodellezve. Mivel ez idő szerint december volt, a hideg, havas környezet átüt az üvegfalon és a bőrünkön érezhetjük. Aláfestésnek ott vannak a meggyújtott tartalmú kukát körbeállók. Az úton tankok vonulnak fel, míg az épületben egy csapat – valószínűleg – ellenzéki gyűlésezik. A korhadó szocializmus jellegzetes tereptárgya, a resti pavilonja pedig magányosan áll a település szélén.

Az egyik nagyméretű akváriumban a lengyel 1981-es hadiállapot kihirdetése van lemodellezve Lego-ból.
Dinoszaurusz nélkül még egy LEGO® kockákból készült kiállítás sem nyílhat meg. A jelenlegi helyszín, a Magyar Természettudományi Múzeum apropóján egy Triceratops koponya készült el, 1:3 méretarányban. Illetve egy 400 négyzetméteres játszóházban Duplo® és LEGO® elemekkel játszva engedhetjük szabadon a fantáziánkat.

Összegzésképpen elmondhatom, hogy a kiállítást látni kell. Mindenki tud találni olyan alkotást, amit szerethet, vagy ami pozitív ingereket vált ki belőle.

Viszont az egész valahogy kevésnek tűnhet egy felnőtt számára. Miután kiléptünk a Természettudományi Múzeumból, távolodva egyre kevesebbnek érezzük a látottakat. Sajnos a többséget nem fogja lenyűgözni a felhasznált elemek borzasztóan nagy száma, a többség a kiválóan megvalósított koncepciókra inkább kíváncsi. A dilemmát a legegyszerűbben úgy lehet feloldani – mindenki örömére –, hogy ha a látogatásunk során mást is megnézünk, meglátogatunk!Previous Március 15-ei hosszú hétvége legjobb programjai
Next 1848-as mi lett volna, ha …

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc + tizenegy =