Március 15-ei hosszú hétvége legjobb programjai


Ingyenes múzeumi programok március 15-én országszerte.
Olvasási idő: 2 perc

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepe idén pénteki napra esik. Ezért akár egy teljes hosszú hétvégén keresztül ünnepelhetjük nemzeti ünnepünket.

De sokan elfelejtik, hogy kikapcsolódni nem csak wellness-szel, vízszintes helyzetű pihenéssel lehetséges. Néhány remek programot javaslunk az idei március 15-ei hosszú hétvégére a rengeteg lehetőségből, amit országszerte találtunk.

Ingyenes múzeumi programok március 15-én országszerte.

A 6 éven aluli gyermekeknek, a 70. életévet betöltött felnőtteknek, sőt néhány helyen a pedagógusoknak a múzeumokban minden nap ingyenes a belépés. Viszont idén március 15-én országszerte több múzeumba is ingyenes a látogatás a felnőttek számára is! Ezért érdemes ilyenkor a hozzánk legközelebb eső tárlatra és kiállításra ellátogatni.

Budapesten például a Magyar Nemzeti Galériában, a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Ludwig Múzeumban, az Aquincumi Múzeumban és a Szépművészeti Múzeumban élhetünk ezzel a lehetőséggel.

Pécsen a Sophianae – Baranya római kori leleteit (Káptalan u. 4.) tekinthetjük meg ingyenesen.

Békéscsabán a Munkácsy Mihály Múzeumot, Gyulán pedig a Gyulai várat járhatjuk körbe bérmentve. Mezőkövesden sem érdemes kihagyni a most ingyenes Matyó Múzeumot.

Csongrád megyében két ingyenes tárlat is megtekinthető Hódmezővásárhelyen a Tornyai János Múzeumban és Szegeden a Móra Ferenc Múzeumban.

Az említetteken kívül, az Alföldön még Debrecenben a Déri Múzeumban, Szolnokon a Reptár szolnoki Repülőmúzeum, Nyíregyházán a Jósa András Múzeum vár minden érdeklődőt ingyenesen a kiállításaira.

Székesfehérváron rengeteg ingyenes kulturális program közül válogathatunk. Nem érdemes kihagyni a Fekete Sas Patikamúzeumot, a Hetedhét Játékmúzeumot, a Gorsium Régészeti Parkot, a Budenz-házat és az Új Magyar Képtárat sem.

Komárom-Esztergom megyében a Tatabányai Múzeum és Esztergomban a Duna Múzeum várja a gyerekeket és a felnőtt érdeklődőket is.

Sopronban a Tűztorony mellett ajánlott ellátogatni a Macskakő Gyerekmúzeumba, de csak miután megcsodáltuk a gyönyörű kilátást a Tűztorony tetejéről. Győrben két gyűjteményt is megtekinthetnek ingyenesen, mégpedig a Patkó Imre és az Eszterházy Palota – Radnai Gyűjteményt. Emellett egy Cserépkályha-történeti kiállításon is részt vehetünk.

Az északi országrészen Salgótarjánban ingyenesen lehet bejutni a Dornyay Béla Múzeumba, Hatvanban pedig a Vadászati Múzeumba.

A Balatonnál pedig Keszthelyen tekinthető meg ingyenesen a Történelmi Panoptikum, a Csigaparlament, a Babamúzeum és a Balatoni Múzeum.

A múzeumokon kívül több ingyenes program is elérhető lesz kicsik és nagyok számára is országszerte.

Budán a Fonó Budai Zeneházban várnak minden érdeklődőt programjaikra, ahová ingyenes a belépés.

Március 15. - ZászlófelvonásAz 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékező budapesti állami programok pedig már reggel 9 órakor elkezdődnek március 15-én  a Parlament előtti Kossuth téren a nemzeti lobogó felvonásával. Innen aztán Huszármenet indul a Múzeumkertbe, ahol 10.30-kor kezdődik a hivatalos ünnepség. A Huszármenet útvonala: Kossuth tér–Alkotmány utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Erzsébet tér–Károly körút–Múzeum körút.

A Szentendrei Skanzenbe március 15-én ingyenes a belépés. Több program miatt érdemes ide ellátogatni, ugyanis huszáros hétvégét tartanak. Lovas díszbemutatók, mesterségek megismerése, kézműveskedés, huszáros játékok, illetve ételkészítés és kóstolás közül válogathatunk.

A szabadságharc 171. évfordulója alkalmából Kecskeméten egy nagy ünnepi megemlékezést és koszorúzást tartanak a főtéren 10 órától a Kossuth szobornál. Ahol ünnepi beszédet fog mondani Köő Artúr történész, a Károli Gáspár Református Egyetem doktorandusza.

Akik mégis teljes kikapcsolódásra és a wellnessre vágynak. Azok is megtalálják a számukra megfelelő helyet.

A gyógyfürdőkben, élményfürdőkben országszerte rengeteg programmal és szaunaszeánsszal várják a kikapcsolódni vágyókat. Például a Gyopárosi gyógy- és élményfürdőben, a Tiszakécskei gyógy- és élményfürdőben és Zalakaroson is.

Március 15. - éttermekKülönleges programot ajánlanak azoknak is, akik ezen a napon esetleg étterembe szeretnének menni. Móron az Öreg Prés Étteremben egy március 15-ei nemzeti ételsorral készülnek a vendégek számára, amit nem érdemes kihagyni. De Debrecenben is hasonló különleges borvacsorával várják az éhezőket az Erdőspuszta Club Hotel Fenyves Vendéglőjébe.

Ezt a pár napot érdemes a családunkkal tölteni. A sok tevékenység közül biztos tud mindenki választani magának és szeretteinek megfelelő programot. Csak egy dolgot ne felejtsünk a kikapcsolódás perceiben sem. Ne hagyjuk otthon március 15-én a kokárdánkat!Previous Világszínvonalú műtői monitor
Next Látogatás a LEGO® kockaverzumában

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 − 3 =