Programok március 15-ére


március 15
Olvasási idő: 4 perc

Március 15-ei szokásos megemlékező cikkünk sosem az általánosságokra figyelt az 1848. március 15-én kirobbant, radikális ifjúság által vezetett, forradalommal kapcsolatban.

Ebben az évben inkább összegyűjtöttük azokat az érdekes programokat, ahova Budapesten és vidéken érdemes elmenni.

 

Budapest

Petőfi Irodalmi Múzeum – Bárki kipróbálhatja Landerer és Heckenast nyomdagépét, aki szeretné kinyomtatni az eredeti Landerer és Heckenast nyomdagépen a forradalom 12 pontját, vagy készíthet nemzeti szalagos, ünnepi hajfonatot a Petőfi Irodalmi Múzeum március 15-i programján.

Ezen a napon ugyancsak a Petőfi Irodalmi Múzeumban megnyílik az Arany János és a fényképezés című tárlat. Arany Jánosról a kutatók tudomása szerint öt portréjellegű kép készült, ezek egyike a Petőfi Irodalmi Múzeum új szerzeménye, Országh Antal felvétele az Arany családról. Ennek a fotónak a középpontba állításával, illetve az újonnan felfedezett Arany vonatkozású fényképek segítségével idézi meg a kiállítótér az 1850-1880-as évek fotótechnika-történetét, Arany családi és baráti szálainak alakulását, továbbá Országh Antal grafikus, fotográfus, műfordító, színpadi szerző szerteágazó munkásságát is.

Kiscelli Múzeum – A fővárosi nyomdászat történetét bemutató kiállítás van a Kiscelli Múzeumban is, ahol a nyomdászat 19-20. századi történetét ismerhetjük meg. A tárlaton többek között olyan egyedülálló darabok láthatóak, mint a budai Szentháromság-szobrot ábrázoló réz nyomólap, az Egyetemi Nyomda betűkészlete vagy a Landerer és Heckenast Nyomdából származó Columbia-nyomdagép, amelyen a 12 pontot és a Nemzeti dalt nyomtatták. A kiállításon a csaknem 20 nyomdagép közül többet működés közben is megcsodálhatnak a látogatók. A több mint félszáz műtárgyat felvonultató kiállítási anyagban a nyomtatás különböző típusait bemutatva szerepel síknyomó gép, litográf nyomdagép, offszetnyomógép, betűszedőgépek és egy stencilgép is. A múzeum március 15. alkalmából különleges programmal várja a látogatókat: a kiállítás ékkövének számító, működőképes Columbia-nyomdagépen idén is kinyomtatják a Nemzeti Dalt és a 12 pontot. Ez az eredeti nyomdagép, amelyet a márciusi ifjak 1848. március 15-én a 12 pont és a Nemzeti dal sokszorosítására használtak.

Várkert Bazár – 10.00 és 18.00 óra között a kézműves műhelyben lehet a Dunakanyar Népművészeti Egyesület és a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület közreműködésével katonát, fazekas Huszárcsákót, pártát, tradicionális nemezt  lehet készíteni. De lesz gyerekkoncert, táncprodukció és irodalmi est is. A programok ingyenesek.

Fiumei Úti Sírkert – méltó emlékhelye az 1848/49-es forradalomnak és szabadságharcnak. Itt nyugszanak a korszak ismert politikai szereplői, katonai vezetői, a csatatéren elesett katonák, a megtorlás során kivégzettek és a sorsukban osztozó hitvestársak is. Március 15-én ingyenes sétákon, a síremlékek felkeresésével emlékeznek meg róluk. A séták időpontjai: 10:00, 11:00, 14:00, 15:00 óra. A séták ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Részletek és jelentkezés ide kattintva.

Budai vár – A vár egész területén lesznek programok reggel 9.00 órától. A vásári forgatag, a térzene, a Hunyadi szobornál lévő huszártábor mellett talán a legérdekesebb az lesz, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára kalandos időutazásra várja látogatóit, amelynek keretében játékos feladatokon keresztül lehet bepillantást nyerni a kétszáz éve született Görgei Artúr életébe, valamint az 1848/49-as forradalom és szabadságharc eseményeiben betöltött szerepébe. Az érdeklődők egy füzetet kapnak, amelyben hitelesíthetik az egyes állomásokon teljesített feladatokat. Az összes állomást végigjárók jutalmat kapnak. De úgy láttuk a Táncsics börtönben is lesznek érdekes programok.

Országház – 2018. március 16-án Parlamenti nyílt nap lesz. 10.00-17.00 óráig Szentkorona látogatásra van lehetőség az Országház épületében.

Vidék

Szigetvári Vár – Március idusa a Szigetvári Várban címmel az érdeklődőket tárlatvezetéssel, Zrínyi korabeli viselet- és fegyverbemutatóval, a gyereket kézműves foglakozással és népi játékokkal várják.
A belépés a nemzeti ünnep alkalmából ingyenes.

Debrecen, Debreceni Református Kollégium Múzeuma – Süvegemen nemzetiszín rózsa címmel az intézmény 2018. március 15-én Családi Napot szervez, amelyre délelőtt 10-12 óra és délután 14-16 óra között várják a családokat. Ha valaki szeretne a diákság két nemzetőrzászlaja előtt nemzetőr esküt tenni, dalokat tanulni, fakanálhuszárt vagy huszártarsolyt készíteni akkor 500 Ft belépti díj mellett megteheti.

Esztergom, Esztergomi Bazilika és Főszékesegyházi Kincstár – A Főszékesegyházi Kincstárban 2018. március 15-én 15.00 órától ingyenes tárlatvezetés lesz.

Székesfehérvár, Rác utca és Halász utca közti füves terület – 9.00-10.30 között Huszártábor a Palotavárosban címmel öltözet- és szerszámbemutató, lópatkolás, lovas bemutató, lovagoltatás és ágyúsimogató lesz a Fehérvári Huszárok Egyesületével, valamint az I. András Király Lovagrenddel. A Terembura Kulturális Egyesülettel megidézhetik az érdeklődők a kor bajusz- és szakálldivatját Öltözz bajuszba! címmel. 

10.15 és 15.00 órakor A forradalom színei címmel ünnepi műsor lesz a Városház téren, amely egy utcaszínházi előadás a Tóparti Gimnázium művészeti osztályos diákjai, fehérvári diákok, néptáncosok, kórusok, hagyományőrzők részvételével Matuz János rendezésében. 

13.00 és 16.00 óra között a Nagykátai Honvédtüzér Hagyományőrző Csapat korhű ágyúk és a tüzérségi felszerelés bemutatója a Városháza előtt.

14.00 órakor pedig hangszerbemutató Varró Jánossal a Városháza Díszudvarának bejáratánál.

Hortobágy, Pusztai Állatpark – Március 16-án a betyárok szabadságharcban történő részvételére emlékeznek. Az érdeklődők megismerkedhetnek a szabadcsapatok fegyvereivel, illetve azok (fokos, bot és karikás ostor) használatával. A rendezvény belépődíjas.

Keszthely, Belvárosi Múzeumok – Március 15-én ingyenes nap lesz 10.00-16.00 óráig a Történelmi Panoptikumban.

Szombathelyen – 9.00 órától felvonulás lesz lovasok, zenészek és táncosok felvezetésével (útvonal: Emlékmű – Gagarin ú t– Ady Endre tér – Petőfi Sándor utca – Paragvári utca – Március 15. tér). De lesz sajtófotó-kiállítás, huszártoborzó, kishuszár avató, lovasbemutató és még Szombathely Diákpolgármesterének beiktatása is erre a napra esik.

Siklós, Siklósi vár – Akik ellátogatnak és belépőt vesznek a várba, azok megtanulhatják a karikás ostor használatát, huszárcsákót készíthetnek vagy részt vehetnek játékos toborzón, bajvívásban, díszlövésben és lovaglásban.

Balatonfüred – Ezen a napon kezdődik a VI. Füredi Tavaszi Fesztivál is, ezért ennek programjait is érdemes megismerni. De este 18.45-től fáklyás felvonulás lesz, melynek megállói: Jókai Obeliszk, Orzovenszky-tábla, Széchenyi szobor. Közreműködik: Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara, Balatonfüred Néptánc Együttes, Lovász Gellért ének, Kék Balaton Népdalkör.

Eger, Varázstorony – Ebben a városban március 15-ére nem szabadságharcos programot, hanem hozzánk közelálló lehetőségeket javaslunk. A Varázstorony kiemelt programjai március 15-én, 16-án és 17-én is érdekes élményeket jelenthetnek a tudományos játszóház, a QR-kódos kincsvadászat mellett.
11:00-11:30 Interaktív fizikai és kémiai kísérleti showműsor (405-ös terem)
12.00-13.00 Csináld magad! – Készítsünk napórát/ Camera Obscurát! (701-es terem)
13.00-13.30 Planetáriumi előadás: Csillagmesék (703-as terem)
A programok a szokásos belépőjegy megváltásával látogathatóak.

Ha valakinek a szokásostól eltérő érdekes programról van információja erre a napra küldje el nekünk!Previous A túl sok vízfogyasztás is káros lehet
Next Nők a Tudományban Kiválósági Díj

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 2 =