A túl sok vízfogyasztás is káros lehet


A túl sok vízfogyasztás is káros lehet
Olvasási idő: 2 perc

Külföldön az orvosok már régóta arra figyelmeztetnek, hogy a túlzott vízivás és folyadékbevitel bizonyos betegek számára kockázatot jelenthet.

Az angol közegészségügy szerint az orvosi tanácsadásnak pontosabbnak kellene lennie, így azt ajánlja az embereknek, hogy naponta 6-8 pohár folyadékot fogyasszanak, beleértve a vizet is. Ráadásul az az általában gyakori tanács, hogy betegség esetén igyunk sok folyadékot kevés bizonyítékon alapul, és bizonyos betegségek esetében hátráltathatja a gyógyulás esélyeit.

A King’s College kórházában dolgozó orvosok abnormálisan alacsony nátriumszintet tapasztaltak olyan betegnél, aki orvosi tanácsra, túl sok vizet ivott, hogy segítsen az ismétlődő húgyúti fertőzésből kilábalni. Az 59 éves nő több liter vizet fogyasztott orvosi tanácsra, azért, hogy „kiöblítse a rendszert”, ám egy idő múlva fokozatosan romlani kezdett az állapota zavartnak tűnt, hányni kezdett és komoly beszédhibákkal küzdött. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a magas vízfelvétel veszélyesen alacsony nátriumszintet eredményezett – 123 mmol/l, ami orvosi vészhelyzet. (A 125 mmol/l-nél kisebb nátriumszint közel 30% százalékos halálozási aránnyal jár. Az orvosok a következő 24 órában 1 literre korlátozták a nő folyadék bevitelét, aki így másnap reggelre a vérvizsgálaton normális szintet produkált.

Egy másik esetben egy gasztroenteritiszben (gyomor-bélhurut) szenvedő nőnél alakult ki hyponatraemia (a klinikai gyakorlatban leggyakrabban előforduló folyadék- és elektrolitzavarral járó kórkép), aki túlzott mennyiségű vizet fogyasztott.

 

Tényleg létezik vízmérgezés?

A túlzott vízfogyasztás káros lehet.Nos, igen.  A túlzott folyadékfogyasztás valóban veszélyes lehet, sőt extrém esetben akár halált is okozhat. Bár a kutatók hangsúlyozzák, hogy ritka a vízmérgezés kialakulása normál vesefunkcióval, de figyelmeztetnek arra is, hogy bizonyos betegségek fokozzák az antidiuretikus hormonok (ADH) szintjét, ami csökkenti a víz normális kiválasztását. Enyhébb esetekben a túlzott vízbevitel sóhiánnyal együtt fejfájást, álmosságot, hányingert okozhat, de a koponyán belül megnövekedett nyomás korlátozhatja a véráramlást, ami rohamokhoz és akár halálhoz is vezethet.

Dr. Maryann Noronha szerint az orvosoknak meg kell próbálniuk pontosabb tanácsot adni. Angliában azt ajánlják az ottani emberek számára, hogy naponta 6-8 pohár folyadékot fogyasszanak, beleértve a vizet, az alacsonyabb zsírtartalmú tejet, a cukormentes italokat, a teát és a kávét.

Ez azért is fontos, mert a különböző emberek által igényelt vízmennyiség változik, és betegség esetén nem a túlzott folyadékfogyasztás gyógyít. Az olyan emberek, akik nem isznak sok vizet, azoknál a hirtelen megemelt vízfogyasztás káros is lehet. Az elegendő víz fogyasztása fontos mind a fizikai, mind a szellemi egészség szempontjából és figyelni kell a dehidratáció elkerülésére.

 Previous Az autizmus összefüggésben van az anyai nagymama dohányzásával
Next Programok március 15-ére

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 − három =