Az ázsiai elefántoknak különböző személyiségjegyei vannak


Az ázsiai elefántoknak különböző személyiségjegyei vannak 1
Olvasási idő: 2 perc

A kutatók egy mianmari elefántpopulációt tanulmányozva felfedezték, hogy az ázsiai elefánt személyisége három különböző tényezőn keresztül manifesztálódik. 

Ezek az azonosított személyiségi tényezők: figyelmesség, szociabilitás és agresszivitás.

Az ázsiai elefántoknak különböző személyiségjegyei vannakAz emberek különböző személyiségjegyekkel rendelkeznek, és az emberi személyiség struktúrája öt tényezőre osztható. Más fajok viselkedése is egyénenként különböző, hiszen egyesek bátrabbak, szociálisabbak vagy agresszívebbek, mint mások. Dr. Martin Seltmann, aki a finn Turku Egyetem biológiai tanszékének posztdoktori kutatója és a tanulmány fő szerzője azt mondja, hogy a „viselkedés eme következetes különbségeit személyiségnek nevezik. De a személyiségtudományi kutatások az embereken kívül, eddig főként a főemlősökre, a háziállatokra és az állatkertek populációira vagy a viszonylag rövid élettartamú fajokra koncentráltak. A természetes élőhelyükön élő élő fajokat nagyon ritkán vizsgálták.”

A Turku Egyetem kutatói most egy félig fogságban, félig szabadon élő elefántpopulációt tanulmányoztak Mianmarban. (A legtöbb borjú például az erdőben születik, az emberek nem felügyelik a születést és a fogságban született borjakat rendszerint csak egy múlva észlelik. Az anyák szülési szabadságot kapnak a szülést követő első évben, és bár könnyű munkára használják őket, a borjakat még mindig a biológiai anya és más nőstény elefántok gondozzák. A borjakat 4-5 éves korukban különítik el az anyai állománytól, ekkor kezdődik a megszelídítésük. Minden naplózott munkás elefánt, amely 55 éves koráig él, azonnal nyugdíjba vonul, és élete hátralévő részét viszonylag szabadon élheti. Azonban továbbra is gondoskodnak róluk, és az egészségügyi, illetve az életeseményeket részletező naplóikat halálukig vezetik.) A kutatás során felfedezték, hogy az ázsiai elefántoknak három különböző személyiségfaktora van: figyelmesség, szociabilitás és agresszivitás. A kutatók azt is megállapították, hogy a hím és nőstény elefántok nem különböznek a három személyiségfaktorban.

Dr. Seltmann szerint a figyelmesség kapcsolódik ahhoz, hogy egy elefánt hogyan viselkedik és észleli környezetét, a szociabilitás azt írja le, hogy az elefánt milyen közelségbe kerül más elefántokkal és emberekkel, illetve mennyire népszerű, az agresszivitás azt mutatja, hogy az elefánt milyen agresszívnek mutatkozik az elefántok felé és ez mennyire avatkozik be a társadalmi interakcióba.

Az emberek és az elefántok élettörténete hasonlít egymásra

A kutatók több mint 250 faiparban, fakivágásban aktívan dolgozó elefánt személyiségét tanulmányozták természetes élőhelyükön Mianmarban.

„Az elefántok a faiparban dolgoznak, rönköket húznak egyik helyről a másikra, ez egy nagyon egyedi kutatási környezet, amely lehetővé teszi számunkra, hogy több száz elefántot tanulmányozzunk” – mondta Dr. Seltmann. Minden elefánt a saját mahoutjával, vagyis elefántlovassal dolgozik és ez a társadalmi kapcsolat akár az elefánt élete végéig tarthat. Ezért a mahout jól ismeri az elefánt viselkedését, és részletes információkat adhat személyiségéről. Olyan elefántokat láttunk, amelyek sokkal kíváncsibbak és bátrabban voltak, mint a többiek, például mindig megpróbálták ellopni a jutalomként használt vízi dinnyét.”

A kutatók az elefántok személyiségére vonatkozó kérdőívekkel gyűjtötték össze a vizsgálati adatokat. A felméréseket Mianmarban végezték a 2014-2017 közötti időszakban. A kérdéseket az irányító mahoutok számára tették fel, akiknek 28 különböző tulajdonság alapján kellett megítélnie a velük dolgozó elefánt viselkedését. A mahout segítségével felmérték, hogy az elefánt milyen gyakran mutat egy bizonyos viselkedést egy 4 pontos skálán.

A kutatásban résztvevő Mirkka Lahdenperä szerint az elefántok és az emberek sok hasonló tulajdonsággal rendelkeznek mind életmódjukat, mind magatartásukat tekintve. Többek között az elefántok is hosszú élettartamúak és egyszerre csak egyetlen borjút szülnek, akinek viszont hosszú időn keresztül szüksége van az anya és más nők gondozására.

A tanulmány rávilágít arra, hogy a személyiség hogyan fejlődik egy hosszú élettel rendelkező társadalmi fajban. Ez mostani kutatása megkönnyítheti a fajok védelmét is.

 Previous Kétezer éves sziklafaragványok Szaúd-Arábiában
Next Plágiumszoftverrel vizsgált Shakespeare-monológ

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt + 12 =