Agyi kapcsolatok és fontos biológiai következtetések


Olvasási idő: 2 perc

Az ELTE kutatói olyan agyi kapcsolatokat találtak, amelyekből a nemre következtethetünk.

Az eltérő helyeken található férfi és női implikátor élek felfedezése többek között az agyi rendellenességek vizsgálatában nyújthat a jövőben nagy segítséget. Minden hálózat leírható egy gráffal, amely csúcsokból és az ezeket összekötő élekből áll. A nagy hálózatok fontos éleinek keresésére – a fontos csúcsok keresésével szemben – eddig kevesebb figyelem irányult. Az ELTE PIT Bioinformatikai Csoport kutatói – Keresztes László, Szögi Evelin és Varga Bálint – Grolmusz Vince professzor vezetésével most olyan agyi éleket (azaz agyi kapcsolatok) találtak, amelyek erősségéből következtetni lehet az alany nemére.

A kutatók 1200 alany MRI-felvételeit tartalmazó amerikai adathalmazból készítettek agygráfokat úgy, hogy az agyi területeknek megfelelő csúcsokat éllel kötötték össze, ha a területek között idegrostokat sikerült azonosítani az MRI felvételeken. Az éleket az őket definiáló idegrostok számával (vastagságával) jellemezték.

Azt találták, hogy vannak olyan élek, amelyekben ha több idegrost fut egy adott értéknél (azaz vastagabbak egy határszámnál), akkor az alany inkább férfi, ha pedig kevesebb, akkor nő.

De voltak élek, amik azonban tipikusan a nőknél voltak vastagabbak, ezek lettek a női implikátor élek. A felfedezéssel elsőként sikerült kizárólag az egyes agyi kapcsolatok jellemzőiből fontos biológiai következtetéseket levonni. Ez azért is fontos, mert ha egyes kapcsolatokból következtethetünk egy tulajdonságra, akkor az a kapcsolat a tulajdonság szempontjából lényeges. Egyes tulajdonságok tekintetében így azonosíthatunk agyi kapcsolatokat. Az azonosítás agyi traumák, stroke, agyi daganatok, fejlődési rendellenességek hatásának kiértékelésében alapvető lehet.

Ennél is meglepőbb az, hogy a fent definiált férfi és női implikátor élek eltérő helyeken találhatók meg az agyban.

A női implikátor élek inkább az agyféltekéken belül futnak (az ábrákon piros élek), míg a férfi implikátor élek az agyféltekék között (kék élek). A férfi implikátor élek inkább az agy elülső területein találhatók, míg a női implikátor élek az agy hátulsó területein.

Ennél is meglepőbb az, hogy a fent definiált férfi és női implikátor élek eltérő helyeken találhatók meg az agyban.
A pirossal jelzett vonalak a női implikátor élek, amelyek inkább az agy hátulsó területein helyezkednek el.


Previous Rosszul kezeli a stresszt a Z generáció?
Next A Nagybörzsönyi kisvasút története

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 − három =