HoloVízió orvosi vizualizációs rendszer


HoloVízió orvosi vizualizációs rendszer
Olvasási idő: < 1 perc

Június végén zárul az NKFI Alap támogatását elnyert „3D fénytér rekonstrukción alapuló HoloVízió orvosi vizualizációs rendszer kifejlesztése” elnevezésű kétéves K+F projekt.

A Holografika Kft. egy olyan 3D rendszert fejlesztett, amely az egészségügy területén alkalmazott, térbeli  adatot tartalmazó vizualizációs eljárások valós, szemüveg nélküli 3D megjelenítésére képes. Ez a modul lesz az alapja a már 100 Mpixel fölötti 3D képalkotást is megvalósító HoloVízió megjelenítőknek. Ezek megfelelnek majd az orvosi felhasználás magas követelményeinek is.

A radiológiában használatos volumetrikus adatokkal (MRI, CT) dolgozó képi diagnosztikához interaktív 3D rekonstrukciós modul többféle orvosi kép- és adatkészletet is képes kezelni (pl. DICOM, PNG vagy JPEG képsor). Ehhez a modulhoz a különböző 2D-s képszintézisben szokványos minőségjavító eljárások fénytér alternatíváin is végeztek előremutató kutatásokat (pl. zajszűrés, többszörös mintavételezés). A létrejövő hologramszerű háromdimenziós látvány megbízhatóbbá teszi a diagnosztikát, megkönnyíti a műtéti tervezést, mivel nehezen értelmezhető térbeli összefüggéseket is könnyen átlátható formában képes megmutatni. Többek közt az orvosi oktatásban, a távorvoslásban és a robotizált sebészetben is új utakat nyit.

A személyre szabott orvosi protézisek, 3D nyomtatott orvosi eszközök, plasztikai sebészeti vagy orvosi oktatási vizualizációs rendszerek számára pedig a CAD/CAM termékekhez hasonlóan ipari minőségű és teljesítményű grafikus szoftver motort fejlesztettek ki. Illetve egy-egy demonstrátor alkalmazást is készítettek. A modulok elkészítése során ügyeltek rá, hogy könnyen integrálhatóak legyenek a piacon lévő hardver-szoftver megoldásokkal.

Az eredmények iránt már két olasz egészségügyi kutatóintézet (ISS, IRCSS) is érdeklődik.

Egy régebbi videó:Previous Fizikatanárok Budapesten
Next Zajlik az Első Európai Nukleáris Verseny a BME-n

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkettő + hat =