Zajlik az Első Európai Nukleáris Verseny a BME-n


A Műegyetem ad otthont a középiskolások számára 2019. július 1-5. között megrendezett Első Európai Nukleáris Versenynek.
Olvasási idő: 2 perc

A Műegyetem ad otthont a középiskolások számára 2019. július 1-5. között megrendezett Első Európai Nukleáris Versenynek.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és az Európai Nukleáris Oktatási Hálózat (ENEN – European Nuclear Education Network) által megtartott több napos eseménnyel párhuzamosan az intézmények közös nyári iskolákat is szerveznek európai BSc-s hallgatóknak.

A július első hetében megtartott rendezvények a Horizon 2020 európai uniós kutatási programban elnyert ENEN+ projekt keretében valósulhatnak meg. A középiskolásoknak szóló Első Európai Nukleáris
Versenyen háromfős csapatok vesznek részt. A két középiskolás tanuló és felkészítő tanáruk pályázati feladata egy nukleáris témájú (nukleáris energia, sugárvédelem, radioaktív hulladékkezelés, orvosi alkalmazások) 3 perces, angol nyelvű videó összeállítása volt. A megmérettetésre 25 csapat munkája érkezett be 10 országból, a kisfilmeket nemzetközi szakmai zsűri értékeli.

A legjobb 15 videót készítő csapat lehetőséget kap arra, hogy a BME egyhetes tudományos tábora alatt bemutassa munkáját. Javában zajlanak az ENEN BSc nyári iskolák is a Műegyetemen. A hallgatók, amellett, hogy előadásokat hallgatnak valamint laborlátogatásokon és laborgyakorlatokon vesznek részt a BME Nukleáris Technikai Intézet oktatóreaktorában és kapcsolódó laboratóriumaiban. De látogatást is tesznek a Paksi Atomerőműbe.

A nukleáris szakember-utánpótlás egész Európában komoly kihívásokkal küzd,

ezért az ENEN+ projektben kiemelt hangsúlyt kapott a BSc hallgatók megszólítása. A pályázatot az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., az Országos Onkológiai Intézet, a Jövőnk Nukleáris Energetikusáért Alapítvány, a Magyar Orvosfizikai Társaság, az Országos Atomenergia Hivatal, a Varian Medical Systems Hungary, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht., a Paks II. Atomerőmű Zrt., valamint a Gamma Műszaki Zrt. szponzorál, nukleáris energia és radioaktív hulladékkezelés, valamint orvosi fizika és sugárvédelem témakörökben hirdette meg az ENEN+ menedzsmentje eredetileg 30 fő részére. De látva a túljelentkezést, megnövelték a támogatott résztvevők számát 40 főre.

A pályázaton magyar hallgatók nem indulhattak. Nekik külön lehetőséget biztosítottak és ezáltal a 40 külföldi tanulón kívül még 8 magyar diák is részt vehet a rendezvényen térítésmentesen.

A BME Nukleáris Technikai Intézete alapításától tagja az európai országok oktatásban meghatározó egyetemek hálózatának az ENEN-nek. A BME Nukleáris Technikai Intézete, mint a hazai és a nemzetközi nukleáris mérnökképzés zászlóshajója kiemelkedő fontosságúnak tarja a magas színvonalú nukleáris képzést, a fiatalok minél korábbi megszólítását. Európa-szerte zajlik az atomerőművek üzemidő-hosszabbítása. Több ország épít új atomerőművi blokkokat és az orvoslás területén is nagy fejlődés zajlik a nukleáris fizikán alapuló orvosdiagnosztikai és klinikai terápiás eszközök területén.

A szakember-utánpótlás érdekében elengedhetetlen a fiatalok megszólítása és szakszerű oktatásuk.Previous HoloVízió orvosi vizualizációs rendszer
Next Repülőgépszárny új innovációval

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 + négy =