Miért került veszélybe a szalakóta?


Miért került veszélybe a szalakóta? - TUDOMÁNYPLÁZA
Olvasási idő: < 1 perc

A szalakóta egy színpompás, vonuló madár, amely a XX. század közepéig rendkívül elterjedt volt Európa területén.

Ám a számára alkalmas költő- és táplálkozóhelyek drasztikus csökkenésének hatására számos országból teljesen eltűnt. Németország, Dánia, Svédország, Finnország és Csehország lakossága ma már nem gyönyörködhet ebben a türkizkékbe hajló színű madárban.

Magyarországon az 1980-as évek végére a hazai szalakótaállomány összeomlott, a faj nagyrészt eltűnt a Dunántúlról, állományuk a Duna-Tisza-közére korlátozódott egy mindössze néhány száz párból álló populációval.

Miért került veszélybe a szalakóta?

A szalakótaállomány csökkenésének fő oka az volt, hogy jelentősen lecsökkent az odúképződésre alkalmas fák száma Éppen ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület első intézkedés a mesterséges odúk kihelyezése volt. A hazai állomány 80 százaléka jelenleg ezekben a mesterséges odúkban tud most tojást rakni, és fészekaljanként 4-5 fiókát felnevelni. Bár a mesterséges odúk életmentő megoldásnak bizonyultak, sok kihívást jelentenek, mert folyamatosan tisztítani, renoválni kell őket, mivel egy-egy széthasadó odú akár a szalakóták életét is veszélyeztetheti.

A szalakóták és a szalakóta odúban költő fajok számára fontos az öreg, magányos fák vagy facsoportok jelenléte. De ezek száma mára erősen megfogyatkozott az elmúlt évtizedek erdészeti gyakorlata és az illegális fakitermelés miatt. Így most az egyesület azzal is foglalkozik, hogy faültetéssel olyan facsoportokat és magányos fákat adjon a szalakótáknak, amely utána alkalmas lehet a fészkelésre.

Ez az MME szalakótavédelmi programjának alapeleme, de emellett még figyelnek a vonulás és telelés során a fajt érintő fenyegetettségek felderítésére is műholdas jeladók és színes gyűrűk használatának segítségével. Továbbá igyekeznek bevonni a gazdálkodókat is a gyakorlati természetvédelmi munkába a „Szalakótás Gazda” program keretei között, a szalakótabarát gazdálkodási módszerek használatának népszerűsítésével a Natura 2000 területeken.

Aki úgy érzi, hogy a szalakóták szépsége, sorsa, helyzete megérintette őt az természetesen támogatni tudja a programot és biztosítja a szalakóták sikeres költését!Previous Ingyenes SZIE tudományos élménytábor augusztusban
Next Információk a nem-kódoló DNS-ről

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 + tizenhat =